Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj zřídil podnikatelský inkubátor, zatím virtuální

Liberecký kraj zřídil podnikatelský inkubátor, který má pomoci hlavně mladým začínajícím podnikatelům uvést jejich nápady do praxe. Liberecký kraj byl spolu s Pardubickým posledním, kde podobná podpora začínajících podnikatelů chyběla. Liberecký inkubátor Lipo.ink je zatím jen virtuální, už teď je ale připraven pomoci. Kamenný inkubátor, který nabídne i dílny, se teprve připravuje. Otevřít ho chce kraj nejpozději v roce 2020.

Smyslem projektu je, vybudovat tvůrčí kreativní prostor, ve kterém budou kraj a jeho partneři podporovat talentované a podnikavé lidi a začínající firmy. "Podporu budou mít všichni, kteří chtějí rozvinout své nápady do podoby podnikatelského záměru či start-upu. Chceme pomáhat rozvíjet perspektivní podnikatelské nápady a inovace, a zamezit tak odlivu podnikavých lidí z Libereckého kraje," řekla k záměru radní pro rozvoj a evropské projekty Radka Loučková Kotasová (ANO).

Lipo.ink bude nabízet i odborné poradenství pro již zavedené malé a středně velké firmy, které hledají podporu při dalším rozvoji či restrukturalizaci podnikání. Rozjezd inkubátoru bude stát podle Rodena přes 7,5 milionu korun. To umožní vybudovat prezentaci a kanceláře připravené pro případné začínající podnikatele.

Spolupracovat bude inkubátor s úspěšným jihomoravským inovačním centrem, a díky tomu získá přístup k jejich síti expertů. Důležité je podle ředitele Philippa Rodena, nabídnout podporu i pro již etablované firmy založené v 90. letech, aby neztratily inovativnost. "Zájemci se mohou hlásit okamžitě," řekl.

Hlavním smyslem projektu je podle hejtmana Martina Půty (STAN), umožnit dobrým nápadům, aby se rozvíjely v kraji. "Aby ti lidé nehledali jiné místo třeba v Brně, aby neodcházeli z regionu," řekl. Kraj podle něj počítá s tím, že by do budoucna mohl získat v začínajících firmách majetkový podíl, což by umožnilo financovat provoz inkubátoru. Na výstavbu toho kamenného chce kraj žádat dotace, náklady se předběžně odhadují na 100 milionů korun. Vzniknout by měl v budově bývalých dílen VÚTS v sousedství krajského úřadu, kterou kraj koupil v roce 2014.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, Liberec, podnikatelský inkubátor, inkubátor, projekt, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zřídil podnikatelský inkubátor, zatím virtuální  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.