Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Výzkumáku vzniká inkubátor projektů začínajících podnikatelů. Zatím jen virtuálně

Lipo.ink. Takový je název podnikatelského inkubátoru, který založil Liberecký kraj. Sídlo bude mít v budově D v bývalém VÚTS. Hotový ještě není, fungovat bude zatím virtuálně, než se prostor podaří zrekonstruovat. Kraj přitom na projektu spolupracuje s několika institucemi - Technickou univerzitou a nově i VÚTS nebo MemBrain.

Inkubátor se zaměřuje především na začínající podnikatele v technickým oborech. Zapojit by chtěl také studenty, ať už současné nebo čerstvé absolventy.

„Pokud se nechtějí nechat zaměstnat, je takový inkubátor ideálním řešením. Ale protože tu není, musí hledat jinde a kraj nám tak opouští," vysvětlil hejtman Matin Půta už dříve jeden z hlavních důvodů vzniku podnikatelského inkubátoru.

V pondělí pak právě hejtman podepsal memorandum o spolupráci se zástupci společností VÚTS a MemBrain. „Obě společnosti mají řadu odborníků, kteří mohou začínajícím firmám v technických oborech předat mnoho zkušeností,“ řekl hejtman.

Téma zkvalitňování prostředí pro výzkum, vývoj a inovace v Libereckém kraji je zásadní i pro ředitele VÚTS Miroslava Václavíka. „Z naší strany se bude jednat především o poradenství technologickým firmám zaměřeným na výzkum, vývoj a zhotovení strojů a zařízení pro zpracovatelský průmysl,“ uvedl.

S podobným úmyslem jde do projektu i společnost MemBrain, která se zaměřuje především na výzkum a inovační aktivity v oblasti membránových procesů. „Rádi podpoříme rozvoj začínajících i etablovaných firem s inovačním potenciálem v technických i technologických oborech, přičemž můžeme umožnit klientům podnikatelského inkubátoru také přístup k technologickému a přístrojovému vybavení,“ zmínil jednatel Jiří Truhlář.

Inkubátor bude zatím fungovat virtuálně, na rekonstrukci chce kraj získat dotaci. Aktuálně připravuje žádost do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

„V případě, že s žádostí o dotaci uspějeme, vznikne inovační centrum v prostorách bývalých dílen Výzkumného ústavu textilních strojů, které bezprostředně navazují na sídlo kraje,“ dodala radní Radka Loučková Kotasová.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, inkubátor, Lipo.ink, VÚTS, MemBrain, projekt, výzkum, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Výzkumáku vzniká inkubátor projektů začínajících podnikatelů. Zatím jen virtuálně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.