Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecká Magna investuje miliardu do rozšíření, přijme 150 lidí

Liberecký výrobce plastových dílů pro osobní i nákladní automobily Magna Exteriors (Bohemia) připravuje rozšíření výroby. Do výstavby nových hal plánuje letos a v příštím roce investovat zhruba miliardu korun. Produkce lakovaných nárazníků by se měla zvýšit ze současných zhruba dvou milionů kusů ročně o polovinu na tři miliony. Do nové výroby podnik přijme zhruba 150 lidí.

Magna původně začínala pod názvem Plastimat vyrábět plastový sortiment pro domácnost, jako byly kbelíky, koše a nejrůznější nádoby. Dnes podnik s bezmála 2000 zaměstnanci vyrábí hlavně nárazníky, palubní desky či páté dveře pro osobní automobily, ale také třeba masky pro nákladní vozy a nově i blatníky pro osobní vozy. Firma má vlastní vývoj a konstrukci. Do předvývoje, který Magně pomáhá držet krok s trhem, a do vývoje pro konkrétní zákazníky investovala loni firma zhruba půl miliardy korun. "Zakázky máme zajištěné na sedm let dopředu," poznamenal ředitel libereckého závodu Miroslav Frontz.

Největšími klienty liberecké společnosti jsou automobilky skupiny Volkswagen, dodává ale díly také pro BMW, Citröen, Daimler, Mitsubishi nebo Suzuki. Podnik se neustále rozrůstá. V roce 2014 získala firma prostřednictvím agentury CzechInvest jednu z největších pobídek na rozšíření za více než 1,5 miliardy korun. To už ale nestačí. Loni výroba stoupla zhruba o 15 procent, letos se plánuje další růst o desetinu.

Stejně jako další firmy v oboru i Magna stále nabírá nové zaměstnance. "Aktuálně potřebujeme asi 50 lidí," řekl Frontz. Nástupní mzdy začínají v Magně na 18 tisíc korun, firma ale nabízí celou řadu benefitů včetně 13. a 14. platu, odměn za docházku nebo nekouření, či firemní tarif pro mobilní telefony. Kdo zůstane celou zkušební dobu a získá pevnou smlouvu, může počítat s bonusem 10 tisíc korun.

Magna nevyužívá personálních agentur k hledání lidí, ale vyplácí svým zaměstnancům odměny až 30 tisíc korun, když přivedou nového pracovníka. "Řada lidí, kteří odešli za slibem lepšího platu, se nám po několika měsících vrací," dodal Frotz. Magna patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. Podnik je od roku 2009 součástí nadnárodní skupiny Magna, která má závody v 25 zemích po celém světě. Podle jednatele Pavla Cejna dosáhl loni liberecký podnik a jeho nástrojárna obratu přes 380 milionů eur (9,6 mld.Kč) a hospodaření bylo ziskové.

Autoři | Foto OS Kovo

Štítky Liberec, Magna, Miroslav Frontz, výroba, Magna Exteriors, Volkswagen, BMW, Daimler AG, Suzuki, Mitsubishi Motors, CzechInvest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká Magna investuje miliardu do rozšíření, přijme 150 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.