Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sehnat programátora nebo manažera? Pro raspenavský Novus je to problém

Raspenavský výrobce kancelářské techniky NOVUS Česko marně hledá programátory CNC strojů a také manažery. Na trhu práce kvalifikovaní odborníci chybí a firmy se o ně přetahují. V Libereckém kraji je aktuálně víc volných pracovních míst než uchazečů v evidencích úřadů práce. Přesto firma s pracovníky do výroby problémy nemá, zatím nemusela využívat služeb pracovních agentur a nezaměstnává ani Poláky.

Ve firmě pracují hlavně obyvatelé blízkého okolí, z Raspenavy, Hejnic, Frýdlantu a Nového Města pod Smrkem, zhruba desetina pracovníků dojíždí z Liberce.

„Na jednu otevřenou pozici se hlásí do kanceláří dva až tři lidé, do výroby záleží na specializaci, na operátora montáže se hlásí uchazeči průběžně, programátora CNC ale nejsme schopni najít už víc než půl roku," uvedla muvčí společnosti Jana Trojanová.

NOVUS Raspenava

NOVUS Česko patří k největším zaměstnavatelům ve Frýdlantském výběžku, který trápí nedostatek pracovních příležitostí. Na českém trhu působí firma od roku 1994, kdy zakotvila v bývalé textilní továrně v Raspenavě. Výrobce kancelářské techniky a pomůcek je dceřinou společností německé skupiny EMCO GROUP. V roce 2016 uskutečnil raspenavský podnik zakázky za bezmála 480 milionů korun a jeho hospodaření skončilo 13milionovým ziskem. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

NOVUS v současné době zaměstnává 288 lidí, z toho přes polovinu tvoří ženy. Na rozdíl od podniků v automobilovém průmyslu, kde je třísměnný či nepřetržitý provoz, tady se pracuje v jednosměnném a dvousměnném provozu. „Práci na jednu směnu vítají především maminky od rodin nebo kolegové ve věku 50+. Ti pak mají více času se věnovat rodině, dětem nebo vnoučatům," řekla personalistka Žofie Sandtmann.

Uchazeči o manažerskou pozici musí umět německy, pro pozice ve výrobě je pak požadavkem ukončený učební obor. I lidé ve výrobě se ale mohou ve firmě němčinu naučit. „Pořádáme kurzy němčiny přímo na pracovišti, znalost jazyka může být klíčem ke skutečně rychlému kariérnímu růstu. Pokud je člověk šikovný a naučí se německy, nic nebrání tomu, aby se posouval až k manažerským pozicím," dodala Sandtmann.

Zaměstnanci firmy si od května polepšili v průměru o osm procent, což představuje zhruba 1400 korun měsíčně navíc. „Například operátor ve výrobě rohožek si u nás po zkušební době vydělá více než 22 tisíc korun, má nárok na celou řadu finančních bonusů a také 13. a 14. plat," řekl jednatel společnosti Karel Drapák.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Novus, Raspenava, práce, programátor, manažer, Frýdlanstko, NOVUS Česko, výroba, Úřad práce České republiky, Liberecký kraj, Liberec, Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sehnat programátora nebo manažera? Pro raspenavský Novus je to problém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.