Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Inspektoři kontrolovali rekreační objekty na horách. Dvě třetiny dostaly pokutu

Pokuty uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) 24 z 38 kontrolovaných ubytovacích rekreačních objektů na území Krkonošského národního parku (KRNAP) v Libereckém kraji. Kontrola se uskutečnila loni na podzim a zaměřená byla na nakládání s vodami.

Celková výše pokut dosáhla 140 tisíc korun. „Není to mnoho, jednalo se ale o preventivní akci," řekla ředitelka ČIŽP v Liberci Hana Kolářová.

Jedním z cílů kontroly podle ní bylo zvýšit povědomí o tom, že povolení k nakládání s vodami vydaná před rokem 2002 zanikla nejpozději k 1. lednu 2008. „To ale není problém jen KRNAPu, ale i jinde," uvedla.

Chybějící povolení

Právě chybějící povolení pro odběr či vypouštění vod bylo podle ní nejčastěji zjištěným prohřeškem, často také nebylo zajištěno povinné měření. Za porušení zákona kontroloři podle ní ukládali pokuty od 3000 do 25 tisíc korun.

Nejvyšší pokutu dostal provozovatel horské chaty Dvoračky u Rokytnice nad Jizerou, kde inspektoři zjistili, že svojí funkci neplní čistírna odpadních vod. „Víme z následné kontroly, že se snaží nedostatky odstranit," uvedla Kolářová.

V hradecké části KRNAP inspektoři provedli loni 49 takových kontrol a ve 27 přestupkových řízeních uložili pokuty téměř 288 tisíc korun. Bezmála padesátitisícovou pokutu dostal provozovatel Špindlerovy boudy za odběr podzemní vody bez povolení vodoprávního úřadu.

Pokuty za miliony

Inspektoři ČIŽP loni v Libereckém kraji provedli 788 kontrol a uložili 134 pravomocných pokut za více než 6,4 milionu korun. Nejvyšší sankci, milion korun, uložila inspekce loni společnosti Purum za ukládání nepovolených odpadů na skládku v Osečné na Liberecku.

„Našli jsme například pneumatiky, sporáky, mikrovlnnou troubu i videorekordér. To jsou odpady, které podléhají povinnosti zpětného odběru a na skládku nepatří. Zjistili jsme také, že stavební a demoliční odpady ukládané na skládku nebyly řádně evidovány a provozovatel podal nepravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady," uvedla Kolářová.

Na skládce bylo podle ní 6000 tun nepovoleného materiálu. Při další kontrole zjistila inspekce jiné porušení provozního řádu, hlavním deliktem byl volně uložený azbest. Za to uložila inspekce další pokutu 450 tisíc korun. Pravomocná je teprve několik dnů.

Autoři | Foto Facebook Krkonoše

Štítky Krkonoše, Krnap, ČIŽP, kontroly, pokuty, Česká inspekce životního prostředí, Krkonošský národní park, Liberecký kraj, odpad, Liberec, Dvoračky, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři kontrolovali rekreační objekty na horách. Dvě třetiny dostaly pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.