Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Řidiči ušetří, cena pohonných hmot do konce roku klesne

Benzinky v celém Česku včetně Libereckého kraje po zdražování podle většiny analytiků do konce roku zlevní až o korunu za litr. Motoristé mohou děkovat klesající ceně ropy na světových trzích.

„Pohonné hmoty budou v nadcházejících týdnech zlevňovat a do konce letošního roku očekávám pokles průměrných cen až o korunu na litru, a to jak v případě benzinu, tak i nafty. Pro pokles cen jednoznačně hovoří vývoj na trhu s ropou," řekl analytik Miroslav Novák.

Benzínky nerady slevují

Čerpací stanice zlevňují nerady a ceny ponechávají na velmi vysokých úrovních. Dochází tím k růstu jejich marží. Zpravidla to ospravedlňují kompenzací vyšších nákladů na přimíchávání nemrznoucích složek do pohonných hmot v zimním období," vysvětluje portfolio manažer Petr Pelc.

Pokles cen pohonných hmot je ale pouze dočasný, v příštím roce opět porostou. „Cena benzinu se během příštího roku přiblíží ke 34 korunám za litr," dodal ekonom Štěpán Křeček.

Cena v Česku je pod průměrem

Přestože v Česku palivo do aut stále zdražuje, jeho cena se dlouhodobě pohybuje pod celoevropským průměrem. „Kupříkladu v Německu je benzin dražší až o pět korun na litr. Důvodem jsou nižší spotřební daně. Česko si vede dobře také v porovnání s dalšími okolními zeměmi. Levnější pohonné hmoty jsou jenom v Polsku, a to asi o korunu na litr," říká analytik Boris Tomčiak.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, cena, pohonné látky, Česko, Liberecký kraj, Mirek Novák, Německo, Polsko

Řidiči ušetří, cena pohonných hmot do konce roku klesne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.