Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Útraty Čechů v e-shopech na černý pátek byly rekordní

Útraty Čechů v minulém týdnu během slevových akcí na tzv. černý pátek dosáhly rekordní 4,2 miliardy korun. V meziročním srovnání je to zhruba o 19 procent více. Číslo je zároveň více než dvojnásobné proti běžnému týdnu v roce. Vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci.

„Současně lze odhadnout, že během samotného pátku atakovaly nárůsty obratů e-shopů až 300 procent oproti běžným útratám," uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Podle údajů platební brány PayU se objem transakcí v pátek, proti loňskému černému pátku, zvýšil o 80 procent. Za celý víkend byl nárůst v objemu plateb 73 procent.

Alza má Black Friday dva týdny

Například e-shop Alza.cz akci protáhl na 14 dní. „Jen za minulý týden se prodalo zboží výrazně přes miliardu korun. Jednoznačně nejprodávanější byla bezdrátová sluchátka AirPod a hrací konzole Playstation," uvedla mluvčí obchodu Patricie Šedivá.

E-shop s elektronikou CZC.cz eviduje v porovnání s minulým rokem za celou dobu trvání slevových akcí na černý pátek růst tržeb o devět procent. Proti loňsku na e-shop přišlo o 20 procent více návštěvníků, uvedl marketingový ředitel Milan Duda. Jen v pátek e-shop za registroval téměř 10 tisíc transakcí. Návštěvnost téměř 25 tisíc zákazníků v jednom okamžiku na chvíli odstavila web. Nejlépe se prodávaly chytré náramky, outdoorové telefony RugGear, Apple iPhone SE nebo SSD disky Kingston.

Tržby skupiny e-shopů Mall Group během víkendu překročily půl miliardy korun. „Největší zájem o nakupování měli lidé v pátek 23. listopadu, který se stal vůbec nejsilnějším pro skupinu, jen web Mall.cz navštívilo tento den více než 160 tisíc zákazníků," dodal marketingový ředitel Tomáš Punar.

Prodejci zpravidla vycházejí z maloobchodní ceny

Podle analýzy konzultační společnosti Acomware se do slevových akcí během černého pátku letos zapojilo 53 procent největších kamenných řetězců a zhruba 70 procent velkých e-shopů. Žádná jiná slevová akce nemá v Česku podobný rozměr. Nejvíce mohli lidé ušetřit při nákupu elektroniky a módy. U hobby vybavení, drogerie nebo potravin se spotřebitelé naopak setkali se slevami jen výjimečně. Nejčastěji obchody uváděly slevy 50 až 80 procent.

Pokud jde o způsob výpočtu výše slevy, prodejci zpravidla vychází z doporučené maloobchodní ceny. „Doporučenou cenu stanovuje výrobce při uvedení produktu na trh. Nevýhodou je, že pokud se zboží prodává delší dobu, bývá jeho aktuální prodejní cena nižší. To pak vytváří rozdíly, které mohou být pro zákazníka matoucí," uvedl Jan Penkala ze společnosti Acomware.

Black Friday je považován za začátek hlavní sezony předvánočních nákupů. Do České republiky dorazil před lety z USA. Název odkazuje na pokles cen během hospodářské krize. Před téměř 90 lety přišel krach na newyorské burze, který krizi předznamenal. Vše začalo ve čtvrtek 24. října 1929, který je dodnes označován jako černý čtvrtek.

Autoři | Foto OC Forum

Štítky nákupy, Black Friday, peníze, obchod, Černý pátek, internetový obchod, Alza.cz, APEK, Česko, CZC, Jan Penkała, Mall.cz, Mall Group, USA

Útraty Čechů v e-shopech na černý pátek byly rekordní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.