Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Všesportovní areál Obří sud Javorník je v úpadku, budoucnost je nejistá

Všesportovní areál Obří sud Javorník u Liberce je v úpadku, rozhodl o tom Krajský soud v Liberci. Zároveň ale vyhověl žádosti vlastníků a dal jim 30 dní na přípravu plánu reorganizace a to i přesto, že největší věřitel - Equa bank reorganizaci odmítá a žádala prohlášení konkurzu. Areál je v insolvenčním řízení od loňského září právě na návrh Equa Bank, která se tak domáhá splacení dluhu 73,45 milionu korun.

Soud stanovil společnosti insolvenčního správce. Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, teď mají dva měsíce, aby tak učinili.

„K přihláškám, které jsou podány později, insolvenční soud nepřihlíží a takto uplatněné pohledávky se v insolvenčním řízení neuspokojují," upozornila ve svém usnesení soudkyně Vanda Rozsypalová. Pohledávky zatím přihlásilo pět věřitelů, dohromady se domáhají bezmála 80 milionů korun. Miliony ale firma dluží také státu na daních a sociálním pojištění, tyto pohledávky ale zatím stát nepřihlásil.

Mezi věřiteli Všesportovního areálu Obří sud Javorník je i obec Jeřmanice na Liberecku, která je jeho spoluvlastníkem. Připojila se k insolvenčnímu řízení, kde se domáhá splacení půjčky 3,5 milionu. Pro obec nejde o malé peníze. „Představuje to téměř polovinu našich ročních daňových příjmů," řekla starostka Jeřmanic Helena Fiebigerová (NEZ). Areál ale podle ní funguje a návštěvnost je tam velká. „Pro nás by asi byla nejhorší varianta, kdyby se to zavřelo. Myslím, že by se to během dvou tří let rozkradlo nebo vybydlelo. Velmi těžko se to pak znovu uvádí do provozu," dodala.

Areál na Javorníku

Všesportovní areál na Javorníku slouží veřejnosti od prosince 2010. Majoritním vlastníkem je bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, kterému patří 70 procent společnosti, Jeřmanice vlastní 27 procent a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek. Na výstavbu areálu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Středisko za 200 milionů korun je určeno hlavně rodinám s dětmi. Na Javorníku je bobová dráha a čtyřsedačková lanovka se sjezdovkou, na vrcholu restaurace a penzion. Ročně areál navštíví kolem 180 tisíc lidí.

Autoři | Foto Skiareál Javorník

Štítky soud, turistika, firmy, Jeřmanice, insolvence, Javorník, obří sud, sud, Equa bank, Liberec, pohledávka, Evropská unie, Václav Němeček, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všesportovní areál Obří sud Javorník je v úpadku, budoucnost je nejistá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.