Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zájem o slévárnu má nadnárodní firma ze západu. Vzniklo by nové napojení ze Švermovky

Bývalá slévárna v Ostašově, která je asi největším průmyslovým brownfieldem v Liberci, možná opět ožije. Zájem převést tam výrobní a vývojové centrum ze západní Evropy má jedna nadnárodní firma. Zatím se neví, o koho jde. Soukromý vlastník areálu začal jednat s městem o vybudování nové silnice k bývalé slévárně.

Areál jako slévárna fungoval v Ostašově desetiletí až do roku 2010. „Je velká škoda, že areál je zchátralý, je nevyužívaný a je to vlastně opomíjená průmyslová plocha, která by si zasloužila využití," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Podle něj je areál pro město významný i svoji historií. Před více než 100 lety tam sídlila jedna z prvních automobilek na českém území, RAF - Reichenberger Automobil Fabrik.

Projektová dokumentace

Nyní je naděje, že by areál mohl mít opět využití. Současný vlastník podle Šolce zpracovává projektovou dokumentaci na jeho revitalizaci. „Chystá zbourání, odstranění ekologických zátěží a vystavění nové haly pro podnik s vysokou přidanou hodnotou. Zatím není známo, jaký podnik by to měl být, ale měla by to být významná firma," řekl Šolc.

Město podle něj na přípravách spolupracuje, jedná o novém přístupu k slévárně. „Dnes se do fabriky přijíždí ze shora od Kovošrotu a tímto bychom areál napojili zespoda, přímo z ulice Švermova. Vznikla by ulice, chodníky, veřejné osvětlení," uvedl náměstek. K novému napojení slévárny ze Švermovy ulice by mělo dojít poblíž křižovatky u Svedu. Podle Šolce by novou komunikaci bylo možné později prodloužit až k ulici Domky, a zlepšilo by se tak napojení Františkova kolem letiště na Ostašov či k nákupní zóně v Růžodole.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, slévárna, Ostašov, brownfield, Jiří Šolc, Západní Evropa, Reichenberger Automobil Fabrik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o slévárnu má nadnárodní firma ze západu. Vzniklo by nové napojení ze Švermovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.