Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Víte, jak a podle čeho vybrat běžný účet?

PR článek

Vybrat správný bankovní účet může být oříšek. Za jakých podmínek vám ho poskytnou a podle čeho vybírat? Poradíme vám.

Co je běžný účet?

Bankovní účet je účet, kam vkládáte s nebo necháváte zasílat své finance, které pak následovně opět využíváte pro svou vlastní potřebu. Vážou se k němu další služby, na které máte jako majitel účtu nárok. Nepleťte si ho ale se spořicím účtem, který je odlišný.

Podmíněno plnoletostí

Můžete si ho založit ihned, jak nabudete plnoletosti nebo i dříve, v takovém případě ale pouze se zákonným zástupcem. Je stvořen jak pro soukromé, tak firemní využití. Ideální je založit si ho v době, kdy začínáte mít stálý příjem. Zajistíte si tím prostor, kam vám budou chodit finance, aniž byste si je museli každý měsíc vybírat v hotovosti.

Ptejte se sami sebe

Než začnete vybírat účet, zeptejte se sami sebe na pár otázek:

  • Je pro vás důležité internetové a mobilní bankovnictví?
  • Budete účet užívat pouze k ukládání financí a platbám?
  • Jsou pro vás důležité bezhotovostní transakce?
  • Prodáváte či nakupujete v zahraničí?
  • Chcete vybírat častěji hotovost z bankomatu?

Co je důležité

Ujasněte si, jak moc je pro vás účet důležitý a jak často ho budete využívat. Běžné účty bank se mohou lišit nabízenými službami a úrovní stanovených poplatků. Primární rozdíl pravděpodobně uvidíte ve výši úroku za vedení, i když se dnes čím dál tím častěji objevuje i bezplatné založení a vedení účtu. Je výhodnější zřídit si internetové bankovnictví a bezhotovostní platby přes internet s tím spojené. Nezapomeňte ani na poplatky spojené s výběrem z bankomatu u nás i v zahraničí. Pokud však preferujete směnit si peníze ještě před odjezdem do ciziny, zajímat by vás mohl kurzovní lístek.

Vyberte banku

Výhodou v současné době je, že řada z bank dnes nabízí také online vyřízení z pohodlí domova během několika minut. Nemusíte nikde stát dlouhé fronty, ale můžete ho začít využívat ještě ten samý den.

Zaměřte se na poplatky

Určitě nechcete řešit zbytečné poplatky navíc, a už vůbec nechcete platit za služby, které nevyužijete. Když už se zaměříte na konkrétní banku, podívejte se na její poplatkovou politiku. Dnes máte jistotu, že si banky neúčtují téměř nic za založení ani vedení účtu, ale pořád se objevují nějaké, i skryté, poplatky, o kterých možná ani netušíte. Někde může jít o výběr z bankomatu jiné banky nebo o výběr bankomatu v zahraničí. Pokud se vám konkrétní poplatkové povinnosti nelíbí, raději si zjistěte, zda to tak nemá i vámi vybraná banka.

Další služby navíc

běžnému účtu se vážou také další služby, které můžete a nemusíte využívat. Především se jedná o zřízení kontokorentu, vyřízení platební a debetní karty, pojištění ztráty karet, zřízení internetového bankovnictví či virtuální směnárna. I takové služby mohou být zpoplatněné, pokud zažádáte o jejich využití.

Štítky běžný účet, banka, poplatek

Víte, jak a podle čeho vybrat běžný účet?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.