Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šedesát milionů investují do vzduchu. V Jablotronu vymysleli unikátní větrací jednotku

I v tuhých mrazech potřebuje větrací rekuperační jednotka, která vznikla v jabloneckém Jablotronu, více než desetkrát méně energie. Výrobce českých alarmů se tak rozhodl rozšířit své podnikání do oblasti technického zabezpečení domů. Do systému řízené výměny vzduchu FUTURA investoval více než šedesát milionů korun, vznikl v Česku a určen je pro nízkoenergetické a pasivní domy.

„Zařízení na bázi mezinárodního patentu využívá fyzikálních principů, které konkurence dosud přehlíží," říká Roman Šalomoun, ředitel Jablotronu Living Technology. „Hlavní výhodou našeho řešení je nízká spotřeba energie, což se projeví zejména v zimě,"  doplňuje Šalomoun.

Zatímco běžné větrací jednotky mají při vnější teplotě -12°C příkon větší než 1kW, FUTURA vystačí jen s 80W. Nepotřebuje totiž žádný předehřev vzduchu. Přitom nezamrzá, vrací do domu téměř veškerou tepelnou energii z odváděného vzduchu a umí řídit vlhkost v interiéru.

Celý výzkum, vývoj i výroba probíhala v Česku, konkrétně v utajené vývojové laboratoři Jablotronu Living Technology v Holešově u Zlína a přišla na více než šedesát milionů korun.

Systém FUTURA je aktuálně nainstalován ve dvaapadesáti domech, Jablotron tak jeho fungování průběžně vyhodnocuje. Kromě významné úspory energie ale přináší i další výhody. „Poskytuje uživateli přístup mobilní aplikací, umí reportovat potřebu výměny filtrů přímo servisnímu technikovi a ve spojení s alarmem Jablotron může automaticky přizpůsobit svou funkci chování uživatelů,“ vypočítává Šalomoun.

Jablotron se tak po alarmech pouští do oblasti technického vybavení domů, „Po celém světě máme několik tisíc certifikovaných techniků, kteří umí montovat a servisovat naše výrobky. K tomu existuje už více než milion uživatelů, kteří nám svěřili ochranu svého majetku. Naší konkurenční výhodou je možná tak trochu staromódní přístup, protože se o zákazníka staráme ještě dlouho poté, co si od nás nakoupí. Naší prioritou je budovat vztah důvěry, nikoliv jen rychle a výhodně prodat," říká zakladatel společnosti Dalibor Dědek.

Autoři | Foto Jablotron

Štítky Jablotron, poplašné zařízení, Česko, Dalibor Dědek, Zlín, Holešov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šedesát milionů investují do vzduchu. V Jablotronu vymysleli unikátní větrací jednotku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.