Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pozor! Nejméně poctivých prodejců uhlí je na severu Čech

Vybrat poctivého prodejce uhlí může být v dnešní době velký problém. Česká obchodní inspekce provedla před nedávnem čtyřiatřicet kontrol prodejců napříč celou republikou. Výsledek? Zákon nejčastěji porušují obchodníci na severu Čech. Konkrétně, všechny čtyři kontroly se neobešly bez nesrovnalostí.

„Kontroly dodávek tuhých paliv spotřebitelům, konkrétně uhlí, patří organizačně k jedněm z nejnáročnějších. Kromě kontrol přímo v provozovnách a uhelných skladech provádí Česká obchodní inspekce také kontroly rozvozu objednávek,“ popsal mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

V Libereckém a Ústeckém kraji se inspektoři zaměřili na prodejce hned čtyřikrát, pokaždé však našli nedostatky. „Nejčastěji byla porušena informační povinnost o ceně nabízených výrobků,“ dodal mluvčí.

Něčím neobvyklým není ani šizení zákazníků na váze. Určitě si vzpomínáte na případ z poslední doby. Jsou to dva roky, kdy médii proběhla zpráva o podvodníkovi z Liberce, který takřka pravidelně okrádal zákazník. Skutečná váha dovezeného uhlí se leckdy od objednávky lišila o několik metráků.

Prodejce vám na požádání uhlí převáží

Málo kdo ví, že má zákazník právo na převážení. Pokud při objednávce požádáte prodejce o možnost zúčastnit se nakládky uhlí a následného vážení, měl by vám každý poctivý prodejce vyhovět. „Pokud odmítne nebo bude hledat výmluvy, proč to nejde, měl by spotřebitel zvážit, zda nezměnit prodejce. V opačném případě riskuje, že bude citelně ošizen,“ poznamenal Daniel Gaidoš.

Stejně jako cokoliv jiného, i uhlí můžete reklamovat. Spotřebitel by se proto měl zajímat také o to, v jakých podmínkách je uhlí určené k rozvozu skladováno, a pokud se uhlí rozpadne ve sklepě na prach v rozmezí několika dnů až dvou týdnů po dodávce, měl by dodávku reklamovat. Rozpad uhlí svědčí o tom, že jeho uskladnění nevěnoval prodejce náležitou péči.

Stejně tak si od prodejců nenechte líbit dovoz mokrého uhlí, které se dokonce může samovznítit.

Štítky uhlí, Česko, Česká obchodní inspekce, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor! Nejméně poctivých prodejců uhlí je na severu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.