Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

SLEDUJEME: Hladiny řek na Liberecku pomalu klesají

Vytrvalé deště už od pondělního rána zvedají hladiny řek v celé republice. Smědá v Bílém potoce překročila v úterý kolem osmé hodiny ranní první povodňový stupeň. Rychle stoupá i hladina Lužické Nisy v Liberci. Stav řek a situaci na silnicích pro vás sledujeme on-line.

23:57 Na třech místech v Libereckém kraji zůstává první povodňový stupeň (Předlánce, Bakov nad Jizerou, Železný Brod). Voda se pomalu vrací do normálu. 

22:12 Třetí povodňový stav není už ani na jednom místě v Libereckém kraji. Smědá v Předláncích začala rychle klesat. Stav ohrožení byl proto po deváté hodině večerní odvolán. Na Jizeře zůstává první povodňový stav.

21:37 Zatímco většina toků se pomalu vrací do svých koryt, Jizera v Bakově má opačnou tendenci. Za poslední tři hodiny stoupla její hladina o metr.

20:08 Podle meteorologického modelu by měla hladina Smědé v Předláncích klesnout pod hranici třetího povodňového stavu až během středečního dne.

19:06 Třetí povodňový stav zůstává na Smědé v Předláncích. Hladina však od svého dnešního maxima klesla o čtrnáct centimetrů. Bdělost je vyhlášena na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem, Lužické Nise v Liberci a Jizeře v Železném Brodě. 

18:18 Hladina Jiezry v Dolní Sytové za poslední dvě hodiny klesla o 20 centimetrů. 

17:11 Smědá se v Bílém Potoce vrací do normálu. Před pátou hodinou večerní klesla pod hranici prvního povodňového stavu.

16:20 Jablonečtí hasiči dnes museli tahat ze stavidla v Janově nad Nisou zaseknuté trubky, které blokovaly tok Bílé Nisy. "Hasiči v suchých oblecích trubky navázali a pomocí jeřábu je postupně vytahovali. Takto se povedlo uvolnit dvě trubky, jedna odjela po proudu a jednotky ji vylovily u mostku v Loučné nad Nisou," vysvětlila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

15:51 Většina řek v Libereckém kraji kulminuje. O čtyři centimetry za poslední tři hodiny klesla například hladina Lužické Nisy v centru Liberce.

15:30 Plné ruce práce mají hasiči na Frýdlantsku. "Ve Višňové a přilehlých osadách zasahuje sedm jednotek hasičů. Na některých místech se řeka Smědá rozlila natolik i na komunikace, že musely být zavřeny. Po poledni bylo do této oblasti dopraveno i pásové obojživelné vozidlo Hägglunds libereckých profesionálů, které bude zajišťovat přepravu hasičů i materiálu na problematická místa," řekla v úterý odpoledne mluvčí krajský hasičů Zdenka Štrauchová. V obci opět probíhá odčerpávání lagun kolem nedostavěné hráze. 

15:26 Zdá se, že hladina Smědé v Předláncích začala kulminovat na 286 centimetrech. Za poslední půlhodinu klesla o dva centimetry.

Hasiči ve Višňové. Foto: HZSLK/Zdenka Štrauchová

14:50 Aktuální situace na tocích v Libereckém kraji: 3. SPA - Smědá (Předlánce), 2. SPA - Jizera (Jablonec nad Jizerou), 1. SPA - Ploučnice (Stráž pod Ralskem), Lužická Nisa (Liberec), Smědá (Bilý Potok), Jizera (Železný Brod a Dolní Sytová).

14:05 Višňová bude podle všeho opět odříznuta od světa většinou příjezdových cest. "Z toho důvodu bude ve Višňové opět zřízena mobilní základna," popsal ředitel krajské záchranky Stanislav Mackovík

14:01 Obyvatelé osady Předlánce se shodují na tom, že začátkem měsíce byla hladina Smědé o pár desítek centimetrů nižší.

13:35 Řeka Smědá je na třetím stupni, stále stoupá, od rána za 6 hodin nastoupala o 2 metry. V současnosti jsou zaplaveny louky v okolí obce Předlánce i v obci samé, silnice z Předlánc do Višňové je neprůjezdná. "Ve Vísce se přečerpává voda z přítoků přes protipovodňovou hráz, stejně tak v Minkovicích, kde musela být uzavřena kanalizace a je nutno přečerpávat, stejný stav je i v Poustce. Je dán požadavek na stálou službu RZS z důvodu neprůjezdnosti silnic," informovala starostka Višňové Vladimíra Erbanová.

13:05 Dorazili jsme do Višňové. Hasiči zde pytlují, několik zahrad už je zatopeno a policie hlídá průjezd obcí. Ve Višňové stále prší a je zataženo. 

12:35 Třetí povodňový stupeň je na Liberecku v Předláncích, kde má Smědá už 280 centimetrů. Druhý stupeň platí na Smědé v Bílém Potoce, kde je metr vody. První stupeň platí v Liberci, kde Lužická NIsa po poledni stoupla už na 100 centimetrů.

10:41 Desítky popadaných stromů zaměstnávají hasiče. Další zablokoval silnici 15 u Holan.

11:31 Ploučnice ve Stráži pod Ralskem překročila první povodňový stav.

11:23 Spadlý strom zablokoval silnici 592 v Chrastavě. Cesta kolem firmy Terier je zcela neprůjezdná.

11:15 Smědá v Předláncích stále stoupá. Hodinu před polednem měla 266 centimetrů. Na toku zůstává třetí povodňový stupeň. Stav pohotovosti je vyhlášen i nadále na Jizeře v Jablonci nad Jizerou a na Smědé v Bílém Potoce. Hladina stoupá i na Lužické Nise v Liberci, kde je momentálně stav bdělosti.

10:53 Kolemjdoucí našla v liberecké přehradě tělo utonulého muže. Příčina, totožnost a čas tonutí je v šetření. Více naleznete zde.

10:41 Stav ohrožení byl právě vyhlášen na Smědé v Předláncích. Hladina řeky se od půlnoci zvedla o dva metry. 

10:30 Silnice 270 v Jablonném v Podještědí je neprůjezdná. Přes silnici spadl strom. Na místě zasahují hasiči.

10:00 Rychlostí centimetr za minutu začala stoupat Smědá v Předláncích. V 9:40 překročila první povodňový stav, do deseti munut nejspíš překročí stav pohotovosti.

9:55 Popadané stromy zaměstnávají především hasiče. "K dnešní první technické pomoci byli hasiči voláni již v půl čtvrté ráno, a to do Doks, kde spadlá větev bránila průjezdu na Mimoň. Další stromy na Českolipsku zablokovaly dnes ráno také autobusy ve Svoru a kvůli spadlému stromu byla na chvíli kompletně neprůjezdná silnice ze Slunečné na Horní Libchavu," popsala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Vyvrácený strom zablokoval dnes dopoledne i frekventovanou Husovu ulici v Liberci. 

Hasiči při úterním zásahu. Foto: HZSLK

9:19 O více než metr se od půlnoci zvedla hladina Jizery v Jablonci nad Jizerou. Na řece je aktuálně první povoďnový stav. 

9:17 Smědá v Bílém Potoce neustále stoupá. Svou hladinou právě přeskočila i hranici pro druhý povodňvý stupeň. 

9:05 První povodňový stupeň hlásí i Lužická Nisa v Liberci. Jeho hranici překročila deset minut před devátou hodinou ranní.

8:42 Smědá za poslední hodinu stoupla o 19 centimetrů. Za takových podmínek by do dvaceti minut překročila stav pohotovosti.

8:10 Smědá v Bílém Potoce je dva centimetry nad hranicí prvního povodňového stupně. Podle modelové předpovědi by dnes měla překročit i stav pohotovosti.

7:10 Nealeko čerpací stanice Shell před Turnovem mají řidiči problém s průjezdem velkou kaluží na silnici. Policie doporučuje zpomalit ve směru na Prahu. 

7:00 Lužická Nisa v Liberci se přiblížila prvnímu stupni povodňové aktivity. Do vyhlášení stavu bdělosti chybí dva centimetry.

Velká voda, červen 2013

Úterý, 25. června 2013, 12:21

Předlánce
Zalitá silnice v Předláncích

Štítky Liberec, povodeň, déšť, řeka, nisa, jeřice, Smědá, hasiči, silnice, Předlánce, Liberecký kraj, Lužická Nisa, Jizera, strom, Bílý Potok, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SLEDUJEME: Hladiny řek na Liberecku pomalu klesají  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.