Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pro silničáře v Libereckém kraji patřil leden k nejdražším

Pro silničáře v Libereckém kraji patřil letošní leden k nejdražším za posledních deset let. Údržba komunikací stála desítky milionů korun, v Jablonci nad Nisou museli dokonce vyhlásit kalamitu, když nezvládali odklízet přívaly sněhu. Současné počasí s extrémními výkyvy teplot také silnicím neprospívá, povrchy se trhají, přibývá výmolů a děr. Drahá tak bude i oprava komunikací po zimě, řekl dnes Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací na starosti.

Liberecký kraj zaplatil v lednu za údržbu komunikací druhé a třetí třídy bezmála 60 milionů korun. Pro srovnání údržba za celou zimu v roce 2014 stála kraj necelých 66 milionů, ta patřila k nejlevnějším. Loni kraj zaplatil zhruba 121 milionů. "Ve srovnání s průměrem, který je za leden asi 38 milionů korun, je to letos enormní nárůst nákladů," řekl Šén. V nejhorších dnech na počátku ledna, kdy vydatně sněžilo, se podle něj náklady na každý den údržby pohybovaly kolem čtyř milionů korun. "Spotřebovali jsme za leden přes 6000 tun soli, za celou loňskou zimu to bylo 8000 tun," dodal Šén.

Dvakrát víc než loni stála v lednu údržba komunikací v Liberci. "Zimní úklid v Liberci stál v lednu 27,5 milionu korun, pro srovnání loňský leden přišel na 13,6 milionu," řekla mluvčí Technických služeb města Liberce Alžběta Přikrylová. Na celou zimu bylo vyčleněno 36 milionů a je tak jasné, že to stačit nebude, město bude muset peníze přidat.

Za leden už technické služby v Liberci na silnice a chodníky vysypaly bezmála 2600 tun soli a téměř 2000 tun drti a ekogritu. Do úklidu se zapojilo 90 sypačů, radlic a další techniky a 130 pracovníků na ruční úklid. V Liberci napadlo od začátku zimy 130 centimetrů sněhu, loni ho bylo od listopadu do března 80 centimetrů. Sníh hlavně z centra bylo proto letos nutné odvážet. "Odvezlo se cca 90 plně naložených aut," uvedla Přikrylová.

Ještě náročnější byl leden pro sousední Jablonec nad Nisou, kde museli 16. ledna dokonce vyhlásit kalamitní stav, když se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Za dva dny tam napadlo 60 centimetrů sněhu. "Lednový úklid přišel na 11,6 milionu korun," řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Za celou předminulou zimu město zaplatilo jen 8,2 milionu. Počasí bylo tehdy výjimečně mírné, napadlo jen 57 centimetrů sněhu.

Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba tradičně náročná. Od začátku zimy už ve městě napadlo bezmála 180 centimetrů sněhu, z toho většina právě v lednu. Takové množství sněhu už nestačilo jen odhrnovat, musel se z ulic odvážet. "Na deponii za Městskou halou v ulici U Přehrady nákladní auta navozila více než 9000 metrů krychlových sněhu, je to 1512 plných náklaďáků," uvedla Hozová. Vedle techniky se do úklidu zapojila i stovka pracovníků na veřejně prospěšných pracích a také deset vězňů.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, zima, údržba, Jablonec nad Nisou, Liberec, Silnice LK a.s., úklid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro silničáře v Libereckém kraji patřil leden k nejdražším  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.