Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Déšť, vítr a sněžení. Počasí dnes komplikovalo nejen dopravu na severu Čech

Doslova aprílové počasí zkomplikovalo život nejen řidičům. Silný nárazový vítr připravil o dodávky elektřiny stovky domácností, energetici dokonce museli vyhlásit pro Českolipsko, Liberecko a Semilsko kalamitní stav. Vítr zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd, hasiči odklízeli popadané stromy. Na Českolipsku navíc stále platí druhý povodňový stupeň na Ploučnici ve Stružnici. Dopravu v horských oblastech zkomplikovalo sněžení, problémy měly hlavně kamiony.

V Libereckém kraji foukal ráno vítr, který v nárazech dosahoval 70 kilometrů za hodinu, na Ještědu v Liberci přesáhly nárazy 100 kilometrů, a museli proto zastavit kabinovou lanovku. Odpoledne se vítr zklidnil. Hasiči už v noci vyjížděli k pěti spadlým stromů, dalších 11 jich odklízeli dopoledne. "Po desáté hodině už žádný výjezd na popadané stromy nebyl," řekl Jan Mandl z krajského hasičského záchranného sboru. Spadlý strom přerušil ráno také železniční spojení z Liberce na Hradec Králové.

Kvůli následkům silného větru vyhlásili v 09:00 energetici na Liberecku, Českolipsku a Semilsku kalamitní stav. Na Semilsku ho v 15:00 odvolali, v dalších dvou okresech zatím trvá. Na odstranění poruch se pracuje, ČEZ povolal i externí dodavatele. Řadu poruch se už podařilo opravit, přibyly ale další kolem Nového města pod Smrkem, Ralska, Rádla a Frýdštejna. "Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory," řekla severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Kvůli výpadku dodávek elektřiny se dopoledne nelyžovalo na sjezdovce Pláně ve Sportovním areálu Ještěd.

Navzdory ochlazení se některé řeky v Libereckém kraji stále nevrátily do normálu. Druhý povodňový stupeň stále platí na Ploučnici ve Stružnici na Českolipsku, který se vyhlašuje při dosažení 225 centimetrů. Dnes po 16:00 tam stále hladina dosahovala 230 centimetrů. První povodňový stupeň platí na Ploučnici v České Lípě. Podle informací z Povodňového portálu Libereckého kraje, který sleduje i menší toky, jsou stále vzedmuté i hladiny Olešky a Řasnice na Frýdlantsku.

V Libereckém kraji se dnes ochladilo, teploty se pohybují od minus jednoho do dvou stupňů. V nížinách jsou přeháňky většinou dešťové, ve vyšších polohách ale sněží a sníh na vozovkách zůstává ležet. Problémy měly kvůli sněhu kamiony na silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a také na silnici 13 z Liberce na Frýdlant. O uzavření komunikací pro nákladní dopravu se ale neuvažuje. Většina hlavních tahů v kraji je jen mokrá.

Autoři | Foto Marcel Škarohlíd

Štítky Liberecký kraj, okres Česká Lípa, strom, Česko, okres Semily, Ploučnice, Stružnice, Ještěd, Liberec, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť, vítr a sněžení. Počasí dnes komplikovalo nejen dopravu na severu Čech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.