Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec na přehradě opraví promenádní cestu a přilehlé parky

Liberec letos u Harcovské přehrady opraví promenádní cestu a obnoví dva parky v jejím okolí. Dokončit se už podařilo výstavbu veřejného hřiště, která začala loni v prosinci.

"Ještě ho chceme doplnit o další fitness prvky, které budou umístěné u hráze přehrady," uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).

Okolí přehrady je jednou z nejcennějších zelených ploch ve městě. Radnice v Liberci ale dlouhodobě čelí kritice za neutěšený stav tohoto místa. Vedení města se brání tím, že na jeho zvelebení nemohlo v minulosti čerpat dotace, ale jen peníze ze svého rozpočtu. Proto podle radnice může obnova pokračovat jen postupně.

Od minulého léta jsou bezpečnější vstupy do přehrady. Venkovní žulová schodiště, která byla v havarijním stavu, nahradila kovová se zábradlím. Podél promenádní cesty také nechalo město kompletně opravit lavičky. Letos by se na přehradě měla objevit nová mola i odpadkové koše.

Prostředí v okolí přehrady by měla vylepšit několikamilionová investice do revitalizace dvou zanedbaných parků. "Budou provedeny vegetační úpravy v malém parku nad restaurací na pláží od ulice Blahoslavova. Tam bude vytvořeno i nové dětské hřiště," uvedla Hrbková. V odpočinkovou zónu by se měl změnit lesopark v Pekárkově ulici nedaleko vysokoškolských kolejí. Kromě vegetačních úprav radnice plánuje, že lesopark doplní lavičkami, odpadkovými koši i směrníky. Podle Hrbkové letos také začnou připravovat úpravu cest a mobiliáře v lesoparku, který vede ze sídliště Králův háj.

Zásadnější proměny by se přehrada měla dočkat v dalších letech. Povodí Labe chystá rekonstrukci hráze i bočních zdí zhruba za 160 milionů korun, v plánu je i vypuštění a vyčištění přehrady. Město toho chce využít ke kompletní rekonstrukci promenádní cesty a vybudování osvětlení a odvodnění. Ještě před tím ale musí vyřešit, jak naloží s nefunkčním obtokový náhonem, který je pod promenádní cestou. Buď ho zasype, nebo z něj udělá atrakci pro turisty. "Oprava je ale finančně náročná, hledáme přeshraničního partnera pro získání dotace," dodala Hrabková.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, přehrada, radnice, Vodní nádrž Harcov, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na přehradě opraví promenádní cestu a přilehlé parky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.