Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z Chrastavy do Bílého Kostela povede nová cyklostezka, hotovo by mělo být do konce prázdnin

Ještě letos by měla vzniknout nová cyklostezka Paradýz z Chrastavy do Bílého Kostela. Její realizace je plánována už dlouho, vždy se ale záměr zastavil na financování. Nyní se ale vedení Chrastavy a nedalekého Bílého Kostela dohodlo na tom, že cyklostezku vybudují ze svého a o čerpání dotací se pokusí zpětně.

„Cyklostezka letos bude, i kdyby to mělo být bez dotace z našich vlastních prostředků. Což především v rámci Bílého Kostela je husarský kousek a důkaz jeho dosavadního skvělého hospodaření. Zatímco pro šestitisícovou Chrastavu se jedná o výdaj ve výši 2,4 milionu korun, pro osmisethlavý Bílý Kostel o výdaj ve výši téměř 4 miliony korun. Paradýz je na jeho straně delší,“ shrnul starosta Chrastavy Michael Canov (STAN). Stezka by měla podle něho v Chrastavě začínat poblíž čističky odpadních vod.

Na realizaci cyklostezky se obě obce snaží sehnat dotaci už delší dobu. „Snažili jsme se dosáhnout její realizace získáním dotace v rámci většího celku, proběhla mnohá jednání na Libereckém kraji i ve Statutárním městě Liberci. Velmi nadějnou se jevila v loňském roce žádost Euroregionu Nisa o Evropskou dotaci na akci Kolem kolem Jizerek, do které se zapojilo 20 českých a 20 polských obcí, ale která nakonec pro administrativní nedostatek v žádosti jedné z polských obcích nebyla schválena,“ dodal Canov.

Na její výstavbě se ale vedení Chrastavy i Bílého Kostela dohodlo i bez dotací. Ve středu byla podepsána smlouva se stavební firmou Jostav, která vyhrála výběrové řízení. Pokud vše půjde, jak má, hotovo by mělo být do konce prázdnin.

„Jsem moc rád, že dojde k realizaci. Ten úsek si to opravdu zaslouží. Je tam krásná příroda, kde cyklisté opravdu najdou odpočinek,“ uzavřel starosta Bílého Kostela Jiří Formánek.

Štítky Chrastava, Bílý Kostel, cyklostezka, stavba, Michael Canov, Jostav, kostel, dotace, Starostové a nezávislí, Jiří Formánek, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Chrastavy do Bílého Kostela povede nová cyklostezka, hotovo by mělo být do konce prázdnin  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.