Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravy, omezení, uzavírky. Kraj chce letos stihnout zrekonstruovat 69 úseků silnic

Celkem více než 800 milionů korun letos Liberecký kraj postupně uvolňuje na opravy silnic druhých a třetích tříd. Do konce roku pak hodlá stihnout opravit 69 rozbitých úseků. Někde už se začalo, část projektů se chystá. S tím souvisí i řada omezení a uzavírek. Právě uzavírky jsou podle kraje ale tím nejposlednějším řešením.

Začátkem června podepsal kraj se Státním fondem dopravní infrastruktury smlouvu, která mu zaručuje dotaci ve výši 122,355 milionů korun. „Za tyto finanční prostředky chce kraj zrekonstruovat celkem 22 silnic,“ řekla mluvčí kraje Markéta Dědková.

Dalších 27 staveb zahajovaných v letošním roce v celkovém objemu 230 milionů korun je hrazeno z rozpočtu Libereckého kraje. Celkem 9 akcí za 420 milionů je spolufinancováno z programů Interegg a IROP.

Už brzy tak začnou rekonstrukce silnice II/283 v úseku Turnov – Bělá, silnice II/278 Hamr na Jezeře – Stráž pod Ralskem, silnice III/29056 v Pasekách nad Jizerou, silnice III/26833 v Srní u České Lípy nebo silnice III/2601 v Zahrádkách u České Lípy.

„V současné době máme zahájena nebo již ukončena výběrová řízení na zhotovitele 47 staveb, dalších 11 akcí je pod smlouvou z loňského roku. Celkem plánujeme zrekonstruovat 69 úseků silnic za 807 milionů,“ vypočítal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kromě rekonstrukcí čtyř úseků krajských silnic na Frýdlantsku, které jsou součástí projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, a rekonstrukce silnice II. třídy v Oknech na Českolipsku, která je spolufinancována z IROPu, se rovněž pracuje na opravě deformace vozovky silnice II/262 v České Lípě, na rekonstrukci silnice II/290 v Bílém Potoce, stavební práce probíhají i na silnicích III/29022 Hrabětice - Josefův Důl, III/29011 Ludvíkov - Nové Město pod Smrkem, pracuje se i na rekonstrukci mostu v Rovensku pod Troskami nebo rekonstrukci silnice III/2719 v Hrádku nad Nisou.

„Během léta zahájí kraj modernizaci dalších tří akcí z IROPu. Konkrétně se jedná o výstavbu okružních křižovatek v Semilech, dále o rekonstrukce silnice II. třídy v Jablonném v Podještědí a v Jilemnici,“ dodala mluvčí.

Komplikace tak jsou a budou po celém kraji. „Snažíme se opravované úseky neuzavírat úplně, ale jen částečně. Samozřejmě na všech místech to způsob rekonstrukce vozovek nedovolí. Řidičům se za komplikace a zdržení omlouváme, pro jejich bezpečnost je to ale nezbytné,“ dodal hejtman Martin Půta.

Autoři

Štítky silnice, rekonstrukce, uzavírky, Liberecký kraj, Česká Lípa, Státní fond dopravní infrastruktury, Martin Půta, Marek Pieter, Turnov, Bělá, Hamr na Jezeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy, omezení, uzavírky. Kraj chce letos stihnout zrekonstruovat 69 úseků silnic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.