Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Unikátní dřevěný most v Bystré se otevře motoristům ve středu odpoledne

Už ve středu se vrátí automobilový provoz na jedinečný věšadlový most ze dřeva v Bystré. Jeho slavnostní otevření pro dopravu proběhne zítra v 16:00. Kvůli špatnému stavu byl kompletně uzavřen v roce 2013. Pro chodce se po první etapě oprav otevřel na podzim loňského roku, nyní ho začnou využívat i motoristé.

Bysterský most je unikátním zástupcem klasické trojúhelníkové věšadlové mostní konstrukce v celém středoevropském prostoru. Za prvním nejbližším podobným, by zájemci museli cestovat až do Rakouska.

„Jeho jedinečnost je nejen ve způsobu stavby v pracovních postupech, ale také v použitém materiálu. V roce 1922 si ho nechal postavit místní mlynář Janoušek, který trval na dovozu hlavních mohutných trámů z Vítkovic v Krkonoších,“ přiblížila krajská radní Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Právě horské klima mu dokázalo zaručit vysokou hustotu dřeva a tím i jeho vyšší pevnost a dlouhověkost. „Stavitel vybral dobře, protože i přes velkou vytíženost a stáří se most zachoval až do počátku rekonstrukce v autentické a původní podobě,“ dodala Vinklátová.

V minulosti most se sedlovou střechou u silnice ze Semil do Jilemnice žádnou větší rekonstrukci neprodělal. Místní truhláři jen vyměnili jedno věšadlo. Obec se 120 obyvateli a ročním rozpočtem do dvou milionů korun na obnovu chráněného mostu dlouho sháněla peníze. Za poslední roky na rekonstrukci našetřila milion a ve sbírce získala přes 100 tisíc korun. Na samotnou opravu nakonec tyto peníze nepůjdou. Obec je využila na stavební dozor, zbylé peníze použila na opravy obecních cest.

Rekonstrukce 31 a čtvrt metru dlouhého mostu, který byl ještě před čtyřmi lety v havarijním stavu, vyšla téměř na pět milionů korun. „S jedním milionem přispělo Ministerstvo kultury České republiky,“ shrnul hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zbylých 3,8 milionu korun zaplatil právě Liberecký kraj.

Štítky Liberecký kraj, Bystrá, most, Květa Vinklátová, Martin Půta, rekonstrukce, Bystré, oprava, Starostové pro Liberecký kraj, peníze, Rakousko, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní dřevěný most v Bystré se otevře motoristům ve středu odpoledne  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.