Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidem z Nové Vsi a Chrastavy vadí nákladní auta, denně jde o desítky kamionů

Lidem z Nové Vsi a Chrastavy vadí nákladní auta, která si jejich obcemi zkracují cestu. Denně jde o 20 až 30 kamionů. Obce proto usilují o vydání zákazu pro tranzitní dopravu nad 12 tun. Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové) věří, že značky by na silnici druhé třídy 592 mohly být už v příštím roce.

"Máme to po právní stránce předjednáno, oprávněnost uznává i policie. Musíme ale vypracovat projekt, který předložíme k oficiálnímu schválení," řekl dnes Canov. Šestitisícová Chrastava toto opatření loni už jednou úspěšně prosadila, zakázalo jízdu kamionů přes své hlavní náměstí.

Žádostí obcí se bude zabývat dopravní odbor libereckého magistrátu. "Výsledek nejsem schopen předjímat, ale zákonné předpoklady v tomto případě rozhodně splněny jsou," uvedl pro vedoucí odboru Pavel Rychetský.

Silnice 592 spojuje Chrastavu s Novou Vsí. Někteří řidiči ji využívají jako zkratku mezi silnicemi první třídy 13 z Frýdlantu na Liberec a 35 ve směru na Hrádek nad Nisou, Českou Lípu nebo Děčín. Motoristům cestu zkrátí zhruba o čtyři až pět kilometrů a časově asi o dvě minuty. Průjezdem silnice nižší třídy navíc podle Canova nákladní vozy ušetří na mýtném.

Průjezd nákladních aut ale lidem ztrpčuje život, zejména v Nové Vsi. "U nás je velká část zástavby u této silnice," uvedla starostka Nové Vsi Renata Hajnová. Lidé si stěžují na hluk, prach i otřesy. Problémy byly hlavně v létě, kdy v konvojích jezdila nákladní auta naložená dřevem. Jejich řidiči podle starostky mnohdy nedodržovali povolenou rychlost.

Krajská silnice 592 je v Nové Vsi se 700 obyvateli nejdůležitější komunikací. V minulých letech byla ve velmi špatném stavu v důsledku bleskové povodně z roku 2010. Rozbitá komunikace byla po záplavách opravená jen provizorně, navíc se po ní nedalo dostat od Nové Vsi k silnici 13 v Mníšku. Objízdné trasy po místních silnicích vedly několik let. Kompletní rekonstrukce za více než 170 milionů korun se dělala v letech 2014 až 2015, zcela průjezdná je necelé dva roky. Silničáři dělali nové povrchy na sedmi kilometrech, opravili také dva mosty a nově postavili dva mosty a 13 opěrných a zárubních zdí.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Chrastava, Nová Ves, kamion, zákaz, doprava, silnice, nákladní automobil, Michael Canov, Starostové a nezávislí, Pavel Rychetský, Liberec, Frýdlant, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem z Nové Vsi a Chrastavy vadí nákladní auta, denně jde o desítky kamionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.