Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce Rumunské ulice je u konce. Od dnešního rána opět jezdí tramvaje do Liďáků

Rekonstrukce tramvajové trati v úseku od Rumunské ulice na Šaldovo náměstí je u konce. Stavební práce začaly v dubnu letošního roku přípravou objízdných tras a samotná rekonstrukce tramvajové trati probíhala od 1. května. V sobotu v brzkých ranních hodinách byl znovuzahájen provoz na tramvajové trati pro linky 2 a 3 s tím, že do konce října budou v tomto úseku prováděny dokončovací práce přilehlých ploch.

„Na linkách budou platit nové jízdní řády. Autobusové linky městské dopravy se vrací z ulice Palachova do zastávky Šaldovo náměstí, tedy na koleje k OC Plaza,“ shrnula mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Kompletní rekonstrukce tramvajové trati mezi Šaldovým náměstím a terminálem městské dopravy stála téměř 68 milionů korun. Na opravu se podařilo dopravnímu podniku získat evropskou dotaci ve výši 85 procent.

Poslední kompletní rekonstrukce se v Rumunské ulici dělala v letech 1993 až 1994, trať už tak byla ve špatném až havarijním stavu. Hlavním cílem projektu byla rekonstrukce 460 metrů tramvajové trati v úseku mezi OD Delta a křižovatkou Šaldovo náměstí. Rekonstrukce propojuje již dříve rekonstruované úseky. V rámci stavby dělníci výměnili tramvajový svršek z betonových panelů za pevnou jízdní dráhu, která je zakryta povrchem z modifikovaného litého asfaltu. 

Úprav v okolí trati proběhlo ale víc. Jde například o nové odvodnění komunikace, úpravu trakčního vedení, zřízení vyhřívání nástupišť, předláždění nástupišť a přilehlých chodníků, včetně úpravy jejich geometrie. Součástí stavby je také rekonstrukce komunikace vedoucí souběžné s tramvajovou tratí v prostoru před Palácem Syner, která je nyní jediným propojením ulice Rumunské s ulicí Revoluční. „Přímé napojení, které do zahájení rekonstrukce řidiči využívali, bylo zrušeno,“ dodala mluvčí.

Okolí tramvajové trati by mělo zároveň více vyhovovat chodcům. „Chodníky jsou nyní širší, úpravou prošly také přechody,“ doplnil ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Díky rekonstrukci by se mělo také zabránit nedovolenému parkování před Palácem Syner. Při rekonstrukci vyměnili dělníci také vodovod a plynovod.  

Štítky Liberec, Šaldovo náměstí, Rumunská ulice, rekonstrukce, tramvaj, DPMLJ, Martina Poršová, tramvajová dráha, dopravní společnost, S group FACILITY MANAGEMENT, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Rumunské ulice je u konce. Od dnešního rána opět jezdí tramvaje do Liďáků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.