Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatelé Mimoně odmítli v referendu vnitřní průtah městem

Obyvatelé Mimoně na Českolipsku odmítli v referendu vnitřní průtah městem. Proti stavbě přeložky silnice II/270 městem se postavilo 84,4 procenta zúčastněných. Referendum, které se konalo současně s volbami do Poslanecké sněmovny v pátek a v sobotu, je platné. Do hlasování se zapojilo 1986 lidí, což je 36,9 procenta ze zapsaných voličů. Podle starosty Františka Kaisera (Mimoňská obroda) bylo zbytečné, město s průtahem nepočítá, připravuje obchvat.

Lidé v Mimoni dopovídali na otázku: "Souhlasíte se stavbou přeložky silnice II/270 vnitřním průtahem v obci Mimoň?" Ta měla jít centrem Mimoně a počítala s výstavbou dvou mostů kolem tří metrů vysokých a kruhového objezdu. Projekt by podle odpůrců prakticky zničil centrum města. Řešením podle nich není ani obchvat města, který by tranzitní dopravu odvedl mimo centrum. "Spíš by se měly udělat cedule zákaz vjezdu kamionům, funguje to i v jiných obcích a myslím, že by to fungovalo i tady," tvrdí Petr Král z přípravného výboru referenda. Je přesvědčen o tom, že kamiony se mohou městu vyhnout po silnicích první třídy a dálnici.

Podle starosty ale město myšlenku průtahu opustilo už před třemi lety. "Už tou cestou nejdeme a připravujeme obchvat," řekl Kaiser. Záměr už podle něj schválilo i krajské zastupitelstvo do krajského územního plánu, protože jde o silnici druhé třídy, kterou bude muset postavit a spravovat Liberecký kraj. To potvrdil i vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Náklady na vybudování obchvatu se podle něj odhadují na 150 milionů až 200 milionů korun.

V Mimoni se podle Čápa zhruba před deseti lety plánovala výstavba velkého obchvatu. "Dělalo se i ekonomické zhodnocení, z něhož vyplynulo, že náklady na výstavbu jsou vzhledem k intenzitě dopravy nereálné," řekl. Náklady by ale podle něj dosáhly podle zvolené varianty až 700 milionů korun. Město pak zvažovalo průtah, teď ale připravuje menší variantu obchvatu. "Město Mimoň se zavázalo nechat zpracovat dokumentaci pro územní řízení a pak by měl dokumentaci a projekční přípravu převzít Liberecký kraj a obchvat postavit," dodal Čáp.

Autoři

Štítky Mimoň, referendum, průtah, silnice, Poslanecká sněmovna ČR, okres Česká Lípa, stavba, Jan Čáp, Petr Král, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Mimoně odmítli v referendu vnitřní průtah městem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.