Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Práce na frekventovaném průtahu Libercem se protáhnou až do Vánoc

Práce na frekventovaném průtahu Libercem se kvůli komplikacím na stavbě protáhnou až do Vánoc. Původně měly být hotovy do konce listopadu. Ředitelství silnic a dálnic podle něj původně žádalo prodloužení uzavírky až do konce letošního roku, kraj ji ale chce ukončit 23. prosince. Už od 1. prosince navíc musí být otevřený sjezd do Košické ulice směrem do centra tak, jak bylo v plánu.

„Při stavbě se našla stará železobetonová zídka, se kterou projektant nepočítal, proto bylo nutné projekt předělat. Hlavně museli navrhnout takovou technologii, která půjde realizovat teď v zimním období," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Stavbaři se v místě rozhodli zpevnit svah železobetonovou deskou na mikropilotech, na kterou přijdou gabionové koše naplněné kamenivem. „Ty budou potom zasypány zeminou. Je to technologie, kterou bude možné provést za jakéhokoliv počasí," dodal Čáp.

Provoz na čtyřproudé silnici 35 přes Liberec je už od června omezený na polovinu vozovky kvůli rekonstrukci mostu nad Čechovou ulicí, který byl v havarijním stavu. Jeho obnova přijde zhruba na 31 milionů korun.

Od října dopravu ještě zkomplikovalo uzavření sjezdové rampy ve směru od Turnova k Centru Babylon do Košické ulice kvůli kompletní rekonstrukci.

Ani otevřením silnice před Vánoci podle Čápa práce neskončí. „Komunikace dostane jen provizorní povrch a na jaře ji bude třeba dokončit, což si vyžádá další zhruba třítýdenní uzavírku," dodal Čáp.

Dlouhodobé omezení na průtahu, kvůli kterému se na frekventované tepně tvoří kolony, bylo podle Čápa nutné nejen kvůli havarijnímu stavu mostu, ale také kvůli potřebě rozšířit ho o třetí jízdní pruh. Zvýšit by se tím měla plynulost a bezpečnost dopravy. Podle výsledků celostátního měření je tento úsek silnice 35 nejzatíženějším v Libereckém kraji. Denně tudy v obou směrech projede až 50 tisíc vozidel.

Rekonstrukcí mostu nad Čechovou práce na průtahu neskončí. „ŘSD plánuje další opravy, protože tam je několik mostních konstrukcí, které se blíží k nevyhovujícímu stavu," poznamenal Čáp. V příštím roce to ale podle něj ještě nebude.

Autoři | Foto dalnice.com

Štítky Průtah, Liberec, Vánoce, Ředitelství silnic a dálnic, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na frekventovaném průtahu Libercem se protáhnou až do Vánoc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.