Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnov nakoupí nové parkovací automaty, obměnu rozdělí do tří let

Turnov plánuje nákup nových parkovacích automatů, dohromady budou stát kolem 3,5 milionu korun. Obměnu radnice rozdělí na etapy do tří let. Výběrové řízení chce město vypsat ještě letos.

Město má k dispozici na svých parkovištích 19 repasovaných parkovacích automatů s průměrnou dobou staří 15 let. Jejich nevýhodou je to, že neumožňují platbu kartami a přijímají i atrapy mincí. "Máme v Turnově šroubařský průmysl a z automatů vytaháme kila podložek. Lidé jsou neskutečně vynalézaví, co vše do takového automatu dokážou vhodit," uvedl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Od nových přístrojů radnice také očekává vyřešení problémů s jejich dobíjením. Nedostatečné je u současných automatů, které jsou dobíjené přes veřejné osvětlení, a to hlavně v létě. "Veřejné osvětlení jim proud dodává, jen když svítí, což v letních měsících jsou čtyři až pět hodin. A automatům pak energie nestačí na celý den provozu," uvedl starosta. Nově vyráběné automaty se podle něj dokážou dobíjet i solárně.

Co vše by nové přístroje měly umět, radnice ještě neurčila. "Podmínky budeme ladit. Rádi bychom se standardem dostali k Liberci nebo Jablonci," dodal Hocke. Radnice předpokládá, že za jeden nový automat zaplatí zhruba 180.000 korun.

I za současného stavu umožňuje čtrnáctitisícový Turnov platit za parkování bezhotovostně, a to prostřednictvím sms zpráv nebo mobilní aplikace. Jde o novinku zavedenou od října. Za první měsíc provozu město eviduje 1135 bezhotovostní plateb. "Sami jsme překvapeni, kolik lidí toho využilo," uvedl velitel Městské policie v Turnově Luboš Trucka. Strážníci mají parkovací systém ve městě na starost.

Roční příjem Turnova z parkovného je 2,5 milionu korun, náklady na provoz jsou 580 tisíc korun. Podle vedení města má ale vybírání parkovného především regulovat obsazenost parkovacích míst. Má zabránit dlouhodobému stání na místech, která jsou nejvíce vytížená. Bezplatně mohou řidiči odstavit v Turnově auto na centrálním parkovišti u autobusového nádraží, 40 míst je zdarma také u nemocnice, konkrétně na parkovišti za patologií.

Autoři

Štítky Turnov, parkování, Tomáš Hocke, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov nakoupí nové parkovací automaty, obměnu rozdělí do tří let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.