Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Systém navigující řidiče na neobsazená parkoviště začne fungovat v příštím roce

Určitě to zná každý z vás. Nekonečné kroužení po městě a hledání volného parkovacího místa nebere konce. Tomu by mělo od příštího roku odzvonit. Na jaře začne v krajském městě fungovat systém, který by měl řidiče informovat o tom, kolik je v okolí volných parkovacích míst. Na zářijovém zasedání odsouhlasili zastupitelé čerpání dotace na projekt, který by měl být realizován v dubnu příštího roku.

Cílem projektu je vybudování informačního systému parkování v centru Liberce. Navigační panely s informací o volných parkovacích místech navedou řidiče přímo na volné místo. „Obecně se předpokládá v rámci dynamického značení využití LED technologie s možností udání informace: VOLNO, OBSAZENO, MIMO PROVOZ,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Kysela (dříve ANO). Tabule by měla ukazovat také počet volných míst tak, jak to známe z nákupních center.

Informační tabule budou navázány na systém, který sleduje obsazenost parkovacích míst. Systém zatím sleduje šest parkovišť v horním centru města. Konkrétně Malé náměstí, Sokolovské náměstí, Železnou ulici, Vavřincův Vrch, Náměstí Dr. Edvarda Beneše a obě strany Frýdlantské ulice. Dohromady jde o 240 parkovacích míst. Na každém parkovacím místě je čidlo a to sleduje, zda je volno, nebo na něm stojí auto. Do budoucna by měl systém sledovat desetkrát tolik míst.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, parkování, ANO 2011, Edvard Beneš, Vavřincův vrch s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Systém navigující řidiče na neobsazená parkoviště začne fungovat v příštím roce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.