Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Liberce míří Liftago. Testování plánuje společnost spustit ještě v listopadu

Český startup Liftago plánuje rozšíření pod Ještěd. Společnost sdružující licencované řidiče taxislužby, které si můžete přivolat skrze mobilní aplikaci, je momentálně dostupná v Praze, Brně, Ostravě, Zlíně a Bratislavě. V brzké době by měla služba fungovat také v Liberci.

„Liberec jsme si vybrali ze dvou důvodů. Zaprvé je to jedna z častých lokalita pro naše soukromé i firemní zákazníky z Prahy, Brna a Ostravy. Dohromady máme přes 230 tisíc uživatelů a přes 600 aktivních firem a víme, že Liftago v Liberci ocení. Za druhé je to město aktivních lidí i technologických firem a věříme, že tu budeme jako doma,“ potvrdil Ondřej Krátký ze společnosti Liftago.

Přepravu si klienti můžou objednat skrze mobilní aplikaci. Stačí zvolit místo, kam má řidič přijet, cíl cesty a vybrat si řidiče podle vozu, času příjezdu, odhadu ceny nebo třeba podle hodnocení. „Teď připravujeme testování. Přes jednoduchý formulář lovíme první testery, díky kterým nabídneme zvýhodněné jízdy pro otestování kvality mapových podkladů, dojezdových časů a podobně - už potřebujeme jen pár desítek lidí ochotných se svézt a dát zpětnou vazbu,“ dodal Krátký.

Testování plánuje společnost spustit ještě v listopadu a podle výsledků pak i samotný ostrý provoz. „Chtěli bychom lépe vytížit nejlepší liberecké řidiče taxi. Víme, že spokojený taxikář poskytuje nejlepší kvalitu služeb,“ doplnil spoluzakladatel společnosti Ondřej Krátký.

Liftago se svým principem liší od zavedených start-upů, jakými jsou Uber nebo Lyft tím, že využívá již existující dopravní kapacitu, kterou jsou stávající řidiči taxi vozů, a také přístupem volného trhu, kdy cenu nestanovuje Liftago, ale poskytovatel přepravy. A právě liberecké taxikáře se společnost snaží dostat do svých řad. Řada z nich ale už při prvním jednání spolupráci odmítla.

„V tenhle moment o tom neuvažujeme. Máme svou klientelu a nákladově by se nám to nevyplatilo,“ shrnula majitelka Centra Taxi Alena Šťatsná. Sama přiznává, že zásadní problém s Liftagem nemá. „Samozřejmě, každá konkurence není úplně žádaná. Řidiči Liftaga ale na rozdíl od jiných podobných firem mají zkoušky z místopisu a vše potřebné,“ dodala.

Spolupráce s Liftagem podle všeho láká především menší taxislužby a jednotlivce. „Uvidíme, jak se služba v Liberci uchytí. Právě jsem je oslovil s nabídkou, za kolik bych mohl jezdit u nich,“ řekl redakci jeden ze soukromníků provozující v Liberci taxislužbu, který nechtěl být jmenován.

Cílem Liftaga jsou Chytrá města, kde lidé ztratí závislost na vlastních automobilech a ubude problémů s parkováním. Ve velkých městech se často měsíčně najezdí miliony kilometrů prázdnými taxíky a nevytíženými prostředky MHD. Cílem Liftaga je vytvořit volný trh, do kterého se mohou zapojit současní poskytovatelé přepravy, ale i budoucí technologie. Ve výhledu příštích let jsou kromě zlepšení podmínek na trhu s taxi v plánu další alternativní dopravní metody typu sdílení kol a aut.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Liftago, taxi, Central Taxi, Praha, Brno, Ostrava, Bratislava, Zlín, Ještěd, Uber

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce míří Liftago. Testování plánuje společnost spustit ještě v listopadu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.