Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo do konce října 19 lidí

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo do konce října 19 lidí, je to o tři více než ve stejném období loňského roku. Dál přibývá dopravních nehod. Za deset měsíců letošního roku jich už policisté řešili 3651, což bylo o 251 více než ve stejném období loni. Přibylo i lehkých zranění, méně je těch těžkých. Nejvíce lidí zemřelo při nehodách na Českolipsku - osm, po čtyřech mrtvých bylo na Jablonecku a Semilsku a tři na Liberecku.

Více než tři čtvrtiny nehod zavinili řidiči motorových vozidel. Druhým nejčastějším viníkem byla zvířata. Ať už lesní zvěř nebo zvířata domácí zavinila 545 střetů, což bylo o 13 více než loni. Nikdo z účastníků při nich sice podle mluvčí policie Vlasty Suchánkové nepřišel o život, ale dva lidé byli zraněni těžce a 19 lehce, což je více než loni. Dopravními nehodami se zabývá i společnost Silnice LK, která má na starosti krajské silnice druhých a třetích tříd. Různými opatřeními se snaží rizika na silnicích snížit.

V letošním roce například společnost podnikla některé kroky, které by měly počet kolizí se zvířaty snížit. "Na základě podrobné analýzy byla vytipována silnice II. třídy 262 z České Lípy na hranici Libereckého kraje, na které realizujeme úpravy, které mají snížit nehodovost v důsledku střetu se zvěří. Výsledky budeme v následujících letech vyhodnocovat," řekl generální ředitel společnosti Petr Šén. Pokud se podle něj opatření osvědčí, uplatní je společnost i na jiných nebezpečných úsecích.

Přibylo i nehod, kde se prokázala přítomnost alkoholu či drog. Policisté jich do konce října řešili 217, o 14 víc než v loňském roce. "Zemřelo při nich pět osob, meziročně o čtyři více. Těžce zraněných bylo devět, zde naopak došlo k poklesu o dva případy," doplnil koordinátor bezpečnosti silničního provozu v Libereckém kraji Jan Polák. O pětinu víc bylo podle něj také nehod, od kterých viníci ujeli. Letos jich policisté řešili 682, jeden člověk při tom zemřel.

V celém Česku eviduje policie do konce října 85.877 dopravních nehod, o 3678 více než v roce 2016. Zemřelo při nich 422 lidí, což je o 35 méně než ve stejném období loňského roku. Ubylo i lehkých a těžkých zranění. Za prvních deset měsíců letošního roku zahynulo na českých silnicích devět dětí, ve všech případech umíraly z cizí viny. Nejvíc mrtvých hlásí Středočeský kraj, kde na silnicích zahynulo letos už 52 lidí, je to ale zatím o 43 méně než loni.

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký kraj, nehoda, smrt, policie, Vlasta Suchánková, Jan Polák, Petr Šén, silnice, havárie, dopravní nehoda, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Silnice LK a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo do konce října 19 lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.