Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Řidiči autobusů rozdávají cestujícím reflexní pásky, chtějí snížit počet tragických nehod

S přibývajícím počtem střetů se špatně viditelnými chodci se společnost BusLine rozhodla k osvětové kampani, která má pomoci snížit počet takových nehod. Řidiči autobusů této společnosti proto rozdávají cestujícím na linkách v Libereckém a Královéhradeckém kraji reflexní pásky.

„Naši řidiči denně vozí tisíce cestujících, kteří jsou současně i chodci a mnoho z nich si bohužel stále neuvědomuje, jak nebezpečné pro ně je, pohybovat se na vozovkách bez reflexních prvků. Právě televizní reportáž poukazovala na to, že v poslední době došlo k nárůstu dopravních nehod, kdy je na vozovce sražen chodec o neuvěřitelných tisíc procent. Vedení společnosti tento fakt považuje za velmi alarmující, a proto jsme se rozhodli vybavit naše autobusy reflexními páskami, které budou pro cestující zdarma,“ popsal ředitel společnosti Radek Chobot.

Autobusy se pohybují na okrajích měst a v menších obcích, kde mnohdy chybí osvětlení a chodníky. Právě proto řidiči na 94 linkách v Libereckém a na 31 linkách v Královéhradeckém kraji rozdávají cestujícím reflexní pásky. Ty jsou k dispozici v autobusech především ve večerních hodinách, tedy v době, kdy je snížená viditelnost. Nejzranitelnějšími se cestující stávají především při cestách na autobusovou zastávku nebo při vystupování z autobusu.

"I kdyby jediná reflexní páska, kterou si v našem autobusu cestující vezme, zachránila jeden lidský život, nebo odvrátila dopravní nehodu, má to smysl," dodal Chobot.

Poslední taková tragická nehoda se odehrála v kraji v sobotu v noci u Chrastavy. Podle informací od policie šel mladý muž v tmavé bundě prostředkem silnice a nebyl vidět. Řidič dodávky už střetu nedokázal zabránit. K nehodě došlo asi 300 metrů před sjezdem na Chrastavu ve směru na Děčín. 

Z nové metodiky vyplývá, že pokud pojede řidič se zapnutými dálkovými světly, spatří chodce oblečeného do bílého oděvu na vzdálenost zhruba 120 metrů. Bude schopen na něho bezpečně zareagovat i v rychlosti 115 km/h. Pokud přepne na potkávací světla, rázem se mu dohled sníží na 70 metrů, rychlost vyšší než 85 km/h bude nebezpečná. Výrazně horší to však bude, pokud bude po silnici kráčet osoba celá zahalená do tmavého oblečení. S dálkovými světly ji spatří na cca 70 metrů, maximální rychlost by neměla přesáhnout 85 km/h.

Foto BusLine

Štítky Liberec, Liberecký kraj, BusLine, reflexní páska, chodec, autobus, Královéhradecký kraj, Chrastava, řidič autobusu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči autobusů rozdávají cestujícím reflexní pásky, chtějí snížit počet tragických nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.