Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji nasněžilo, problémy mohou mít kamiony v kopcích

V Libereckém kraji od časného rána sněží. Jde většinou o mokrý sníh, v nižších polohách s deštěm, povrch pak začíná klouzat. V horských oblastech napadlo i přes pět centimetrů sněhu. Pozor by si měli dát hlavně řidiči kamionů, ve stoupáních mohou mít problémy, řekl dnes Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Sněžení by podle něj mělo ustávat až odpoledne, pro nákladní vozy nad 3,5 tuny proto už druhý den zůstává uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a do Polska.

Frekventovanou silnici na Harrachov uzavřeli silničáři pro nákladní dopravu preventivně v noci na čtvrtek. Šestnáctikilometrový úsek trasy do Polska se v posledních letech pro nákladní auta s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy tam totiž stačí jediný kamion uvízlý v kopci. "Autobusy a osobní auta tam mohou bez omezení, apelujeme ale na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili k cestě do Polska alternativní trasu přes Hrádek nad Nisou a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu silnic v Libereckém kraji na starost.

Podle Pospíšila nyní sněží na většině území kraje, v nížinách jde ale většinou o sníh s deštěm. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. I na hlavních tazích ale leží zbytky rozbředlého sněhu, které mohou klouzat. Problémy tak mohou mít kamiony ve stoupáních na Semilsku, ale také třeba na silnici 9 směrem na Rumburk nebo na silnici 13 v Kamenickém Šenově. Na silnicích nižších tříd leží slabá vrstva ujetého sněhu. "Žádné problémy ale zatím hlášeny nejsou, sypače a pluhy jsou v terénu," řekl Pospíšil.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo sněžení postupně ustávat a obloha by se měla vyjasňovat. Teploty, které teď ráno klesají k minus dvěma stupňům, by přes den měly vystoupat až ke čtyřem stupňům nad nulou. V noci na sobotu už by mělo sněžit jen ojediněle, hlavně na horách. Teploty ale klesnou až k minus šesti stupňům.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, Liberecký kraj, sníh, Silnice LK, silnice, Pavel Pospíšil, Polsko, Harrachov, Tanvald, Český hydrometeorologický ústav, Silnice LK a.s., Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji nasněžilo, problémy mohou mít kamiony v kopcích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.