Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji sněží, doprava vázne. Policie radí nevyjíždět

Sněžení komplikovalo dnes dopravu v Libereckém kraji. V Rokytnici nad Jizerou zemřel šestasedmdesátiletý chodec, do kterého při údržbě místní komunikace nacouval pluh. Další silnice byly kvůli sněžení, pádům stromů a uvízlým autům dočasně neprůjezdné. Připadlo přes deset centimetrů sněhu. Situace se začala zlepšovat po poledni, když sněžení ustalo. V 15:00 se pro nákladní vozy nad 3,5 tuny otevřela silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a do Polska. Kvůli sněžení na ni nesměly kamiony od čtvrtka. Řidiči ale nadále musí jezdit hodně opatrně, radí policie i silničáři.

Tragická nehoda, při níž po střetu s pluhem zemřel chodec, se stala v Krkonoších krátce před polednem. "Budeme zjišťovat, proč ke střetu došlo, za jakých okolností a míru zavinění," uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Dopoledne policie řidičům doporučovala, aby nevyjížděli, pokud nutně nemusejí. Podle Suchánkové už toto doporučení není aktuální. "Stále to chce ale jezdit velmi opatrně," dodala. Od rána policie vyjížděla k více než 20 dopravním nehodám. Na silnici na Bělou pod Bezdězem se srazil autobus s autem. Jeho řidička byla těžce zraněna. Na silnici II. třídy v Záhoří-Proseči se auto otočilo na střechu. Zaklíněnou posádku vyprostili až hasiči za pomoci hydraulického nářadí. Uvnitř byly i dvě děti.

Příjezdy do větších měst i průmyslových zón dopoledne blokovaly kolony aut a uvízlých kamionů. Problémy byly i ve stoupáních na silnici 9 na Rumburk, na silnici 13 v Kamenickém Šenově, v Albrechtickém kopci ve Frýdlantském výběžku a dalších místechv kraji. Pod tíhou mokrého sněhu popadaly některé stromy, například v Novém Boru či Cvikově. "V obci Blíževedly na Českolipsku likvidovali hasiči tři spadlé stromy uprostřed cesty. Silnice byla neprůjezdná. V Dolním Prysku zase spadl strom na střechu rodinného domu," uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Podle krajského dispečera zimní údržby Pavla Pospíšila jsou hlavní tahy převážně mokré, rozbředlý sníh je jen místy. Pod sněhem jsou silnice III. tříd od středních poloh. "Měli jsme hodně stížností od řidičů na sjízdnost. Jak ale padal mokrý sníh, tak posyp rychle zapadal a ztrácel na účinnosti," uvedl Pospíšil.

Podle něj budou cestáři na zlepšení sjízdnosti silnic nadále intenzivně pracovat. Očekávají, že do hor o víkendu zamíří hodně lidí. V Jizerských horách a Krkonoších budou o víkendu v provozu skoro všechny větší skiareály. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo sněžení postupně ustávat a obloha by se měla vyjasňovat. V noci na sobotu už by mělo sněžit jen ojediněle, hlavně na horách. Teploty ale klesnou až k minus šesti stupňům.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, Liberecký kraj, sníh, Silnice LK, silnice, policie, strom, Polsko, Harrachov, Tanvald, Rokytnice nad Jizerou, Pavel Pospíšil, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji sněží, doprava vázne. Policie radí nevyjíždět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.