Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dopravní podnik pořídil nové autobusy. Cestující si v nich nabijí telefony, řidiče ochrání speciální dveře

Liberečané se už brzy svezou novými autobusy Iveco Urbanway s pohonem na zemní plyn, které na dnešní tiskové konferenci představil dopravní podnik. První ze sedmnácti autobusů už dopravní podnik dostal. Do Vánoc by jich měl mít devět, zbylých osm by měl získat v květnu příštího roku. Nové autobusy mají navíc několik zajímavých vychytávek.

Jednou z méně viditelných, za to praktických vychytávek, je nový bezpečnostní systém, který má za úkol chránit řidiče v případě konfliktu s agresivním cestujícím. Vnitřní prostor nových autobusů je vybaven dveřmi kabiny, které dokáží při úplném otevření oddělit uličku předního vstupu od zbytku vnitřního prostoru. Tím si řidič dokáže vytvořit bezpečnou cestu pro opuštění autobusu, aniž by se k němu kdokoliv z prostoru pro cestující dostal. „Je to věc používaná například v zahraničí,“ shrnul provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Nové autobusy, které pojmou až stovku osob, jsou navíc kompletně bezbariérové. Vytížení spojů hlídají sčítací rámy, které počítají nastupující a vystupující cestující. Vnitřní prostor autobusu navíc sleduje kamerový systém.

Další novinkou jsou USB porty pro nabíjení telefonů, které jsou umístěny v madlech. „Je to novinka, kterou jsme zatím nevyužívali,“ dodal ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Na koupi autobusů Iveco Urbanway CNG získal dopravní podnik dotaci 91 milionů korun. Ta pokryla 85 procent nákladů na jejich pořízení.

Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, dopravní podnik, Iveco, autobus, USB, bezpečnost, Luboš Wejnar, dopravní společnost, Iveco Urbanway, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ludmila Doležalová

Představily autobusy, kde museli udělet spoustu oprav, aby mohly vyjed na linky v Liberci

Úterý, 19. prosince 2017, 22:12Odpovědět

Dopravní podnik pořídil nové autobusy. Cestující si v nich nabijí telefony, řidiče ochrání speciální dveře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.