Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silnice přes Harrachov se v noci opět otevřela pro kamiony

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů byla od včerejšího rána uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. Důvodem bylo husté sněžení doprovázené silným větrem, kvůli němuž byla nesjízdná. Ve 22:00 byl provoz pro nákladní vozy plně obnoven. Uzavřena pro nákladní vozy nad 3,5 tuny zůstává silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musí po silnici 13 přes Frýdlant.

Silný vítr a sněžení komplikovaly po celé úterý dopravu v Libereckém kraji. Problémy měly hlavně kamiony ve stoupáních. Přes den vázla kvůli nákladním automobilům doprava na dálnici na Prahu, na silnici 13 na Frýdlant i na silnici 9 směrem na Českou Lípu a na Rumburk. Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech v takovém počasí pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů preventivně uzavírá. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí totiž jediný uvízlý kamion v kopci.

Sněžit začalo v úterý po půlnoci na Jablonecku, přes den pak sněžilo v celém kraji. Někde napadly tři centimetry sněhu, jinde deset. "Problémy nedělal tolik sníh, kterého nebylo moc, ale hlavně vítr, který silnice za pluhy zafoukával," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost zimní údržbu silnic v Libereckém kraji. Na některých místech vytvářel sněhové jazyky a bílou tmu. Večer se situace uklidnila, hlavní tahy už jsou většinou jen holé a mokré, místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu.

Teploty dnes ale půjdou nahoru, v nižších polohách tak bude sněžení přecházet v déšť. Motoristé by podle Šéna měli jezdit se zvýšenou opatrností, být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. "Měli by vyjíždět jen se zimními pneumatikami s dostatečnou výškou vzorku a při cestách do hor nezapomenout na dostatek pohonných hmot a sněhové řetězy," dodal Šén.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Liberecký kraj, sníh, Silnice LK, silnice, Harrachov, Polsko, Frýdlant, doprava, Raspenava, Tanvald, Mníšek nad Hnilcom, Oldřichovské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice přes Harrachov se v noci opět otevřela pro kamiony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.