Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec se rozhoduje, zda si koupí většinu v ČSAD Liberec

Část vedení Liberce chce koupit většinový podíl v ČSAD Liberec, která zajišťuje veřejnou autobusovou dopravu na Liberecku. Městu patří sedm procent akcií, za dalších 86 procent by mělo zaplatit 6,85 milionu korun. Ekonomický náměstek Jan Korytář (Změna pro Liberec) řekl, že se na ceně se soukromým vlastníkem dohodli. Zatím není jisté, zda město dopravce koupí. O transakci by měli na konci února rozhodovat zastupitelé, podporu ale zatím nemá obchod ani u celého vedení města.

Primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) by za lepší variantu považoval, kdyby naopak Liberec prodal svůj sedmiprocentní podíl kraji, který již dřív o koupi ČSAD Liberec projevil také zájem. Podle hejtmana kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kra) to ale není možné.

"Akcie Liberce koupit nemůžeme, protože máme zakázáno nabývat jakýkoliv majetkový podíl v ČSAD Liberec do doby, než antimonopolní úřad rozhodne," řekl dnes hejtman.

Vlastní dopravce je podle Půty pro Liberecký kraj cestou, jak zjistit reálné náklady na dopravní výkon a nenechat se vydírat firmami, které dopravu v kraji zajišťují. Na koupi 86 procent akcií ČSAD Liberec se kraj dohodl se soukromým vlastníkem už loni, plány ale zablokoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předběžným opatřením. Proto se kraj rozhodl založit vlastní společnost na zelené louce. Založení společnosti s ručením omezením Autobusy LK schválili před týdnem krajští zastupitelé.

Liberec už jednoho vlastního dopravce má, veřejnou dopravu ve městě i sousedním Jablonci zajišťuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ). Získání dalšího dopravce považuje Korytář za strategickou výhodu.

"Lepší je mít větší část trhu, aby si firmy mohly vzájemně vypomáhat," uvedl. Dopravci by mohli podle něj provádět společné nákupy pohonných hmot, koordinovat nákupy techniky, mít společné dílenské a opravárenské zázemí či si vypomoci v případě nedostatků řidičů. Zlepšil by se i přístup k dotacím pro ČSAD Liberec, protože by podnik stoprocentně přešel do veřejného vlastnictví. Zbývající akcie totiž patří dalším obcím na Liberecku.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, ČSAD Liberec, Jan Korytář, autobus, Martin Půta, akcie, Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Tibor Batthyány, Starostové a nezávislí, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se rozhoduje, zda si koupí většinu v ČSAD Liberec  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.