Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Leden na silnicích v Libereckém kraji: 355 dopravních nehod a jeden vyhaslý život

Během prvního letošního měsíce vyšetřovala Policie ČR v Libereckém kraji celkem 355 dopravních nehod, při kterých jedna osoba přišla o život a další dvě byly zraněny těžce a 70 lehce.

„Oproti loňskému roku nehod o 50 méně, rovněž tak se snížil počet lehce zraněných, a to o 9. Těžce zraněných bylo stejně, avšak oproti lednu 2017 zaregistrovaly statistiky prvního mrtvého,“ uvádí Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. 

První letošní oběť dopravních nehod zaznamenaly statistiky na Českolipsku. K oběma nehodám s těžkým zraněním došlo na Liberecku. Zde také bylo nejvíce lehce zraněných, a to 38. Následují Semilsko (13), Jablonecko (11) a Českolipsko (8). Nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 289, což bylo ovšem o 69 méně než loni. Zvěř a domácí zvířata byla viníky 57 nehod, zde naopak došlo k nárůstu o 18 případů. Ve 4 případech byla na vině závada pozemní komunikace, zde také došlo k nárůstu oproti loňskému lednu, a to o 3 případy.

V 86 případech viníci z místa nehody ujeli, těchto případů však bylo oproti loňskému roku o 26 méně. Alkohol asistoval u 12 nehod, drogy u dalších 4. „Meziročně bylo těchto případů o 2 méně, pozitivní je, že při těchto nehodách nebyl nikdo smrtelně ani těžce zraněn, 6 osob utrpělo lehké zranění,“ dodává Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Aktuální Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v letošním připouští maximálně 12 obětí dopravních nehod, ke kterým dojde v našem kraji. To je polovina ve srovnání s celkovou bilancí roku 2017. Cíl je to náročný, nicméně je splnitelný. „Aby došlo k jeho naplnění, ve zvýšené míře zaměříme naši pozornost zejména na dopravní výchovu dětí, bezpečnost motocyklistů a průběžné informování široké veřejnosti o problémových oblastech v dopravě. V loňském roce jsme nastartovali zajímavý projekt dopravní výchovy ve školách. Naším cílem je co nejvíce zapojit pedagogy a využít možnosti učit dopravní výchovu v rámci jiných předmět,“ uzavírá Marek Pieter, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Tisková zpráva

Štítky Tým silniční bezpečnosti, Liberec, nehoda, smrt, policie, Liberecký kraj, dopravní nehoda, havárie, Policie České republiky, okres Česká Lípa, Marek Pieter, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leden na silnicích v Libereckém kraji: 355 dopravních nehod a jeden vyhaslý život  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.