Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce ulice České mládeže by měla začít v létě. Náklady budou vyšší než se odhadovalo

Plánovaná rekonstrukce povrchu ulice České mládeže v Liberci přijde Liberecký kraj na 30 milionů korun. Původně se náklady odhadovaly zhruba na polovinu, ukázalo se ale, že nebudou stačit jen plánovaná protihluková opatření. Diagnostika ukázala, že bude nutné sáhnout i do podloží, řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Práce by měly začít už letos v létě společně s dovolenými v podnicích jižní průmyslové zóny.

Ulice České mládeže je hlavní příjezdovou komunikací do liberecké průmyslové zóny Jih, denně po ní podle posledních sčítání projede až 17 tisíc automobilů. Hluk z provozu tam překračuje limity, hygienici proto už před dvěma lety nařídili provést tam protihluková opatření. Liberecký kraj chce použít takzvaný tichý asfalt, který obsahuje granulát z pneumatik. Hluk z dopravy dokáže snížit až o čtyři decibely, je ale dražší než běžný asfalt a také jeho životnost je podle odborníků kratší.

V jižní průmyslové zóně o rozloze 125 hektarů působí dvě desítky firem, zejména dodavatelů součástí pro automobilový průmysl, které zaměstnávají několik tisíc lidí. Hlavně v době střídání směn se na silnicí tvoří dlouhé kolony. "Součástí rekonstrukce ulice České mládeže bude i oprava obou okružních křižovatek. Jednáme s podniky v průmyslové zóně, abychom si potvrdili termíny celozávodních dovolených, abychom co nejméně omezili jejich provoz. Vypadá to, že by to mělo být v červnu," řekl Pieter.

Rekonstrukce ulice České mládeže je jen jednou z řady akcí, které letos Liberecký kraj na svých silnicích připravuje. "V současné době už jsou vypsány veřejné zakázky za zhruba 292 milionů korun," uvedl Pieter. V plánu jsou také akce za dalších 250 milionů korun, na něž získal kraj evropské dotace. "Pevně věřím, že se najdou i další prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury, protože máme připravené projekty za dalších 200 milionů korun. Bude to určitě jedno z témat, o kterém budeme mluvit při výjezdním zasedání vlády v Libereckém kraji 13. března," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Liberec, rekonstrukce, silnice, České Mládeže, stavba, doprava, Marek Pieter, Martin Půta, průmyslová zóna, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce ulice České mládeže by měla začít v létě. Náklady budou vyšší než se odhadovalo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.