Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Liberci si můžete od středy půjčit bicykly. První čtvrthodinu mají zájemci zadarmo

V Liberci si zájemci můžou od středy na deseti místech půjčit bicykly. První čtvrthodina je zdarma, za delší dobu budou muset zaplatit. Ve stotisícovém městě jde o pilotní projekt veřejného sdílení kol, takzvaný bikesharing.

"Letos to bude zkušebně. Pokud se projekt osvědčí, tak bychom udělali výběrové řízení na více let," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Bikesharing bude letos město provozovat ve spolupráci se společností Rekola Bikesharing, jež tuto službu nabízí v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Teplicích. Liberec za pilotní projekt zaplatí bezmála 700 tisíc korun bez daně.

Několik desítek kol v růžově vyznačených zónách bude v Liberci od prvního jarního dne zhruba půl roku. Růžová kola uzamčená ve stojanech budou například u radnice, plaveckého bazénu, terminálu MHD, vlakového i autobusového nádraží, u vstupu do zoo či u tělocvičny univerzity v Harcově.

Zájemci si mohou kola půjčit po registraci přes mobilní aplikaci nebo web Rekoly. Do systému zadají číslo z rámu pod sedlem kola a následně dostanou heslo k odemčení číselného kódu zámku. Prvních 15 minut je zdarma, dalších 45 minut stojí 15 korun. Kdo potřebuje bicykl na delší dobu, za každou další čtvrthodinu zaplatí o pět korun víc.

Autoři | Foto Rekola

Štítky Liberec, Rekola, kolo, bikesharing, jízdní kolo, Jan Korytář, Praha, Brno, České Budějovice, Olomouc, Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

Na vsi by se za to opravili hodně velký kus komunikace, nebo jeden lepší byt. A to je stále ten rozdíl města a vesnice. I tak přeji hodně zdaru. Uvidíme kolik kol v těch stojanech zůstane.

Pátek, 23. března 2018, 14:03Odpovědět

V Liberci si můžete od středy půjčit bicykly. První čtvrthodinu mají zájemci zadarmo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.