Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopravní podnik nejspíš povede obviněný předseda představenstva Pavel Šulc

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) povede zřejmě od května předseda představenstva Pavel Šulc. Stejně jako končící ředitel Luboš Wejnar patří do skupiny devíti obviněných v korupční kauze. Právě předseda představenstva může podle stanov plnit funkci ředitele společnosti, pokud není vybrán ředitel. Výběrové řízení na nového ředitele zatím podnik nevypsal a pravděpodobně ho vypíše až po komunálních volbách.

DPMLJ zajišťuje městskou dopravu v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou. Minulý týden zasahovali v podniku kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu, byli také ve firmě BusLine, která pro dopravní podnik jezdí.

Devět lidí obvinila policie z šesti trestných činů včetně poškození finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce navrhl pro tři z obviněných vazbu, soudce ji ale odmítl. Všichni jsou vyšetřováni na svobodě včetně Šulce a Wejnara.

„S důvody obvinění rozhodně nesouhlasím, z důvodu mlčenlivosti je ale nemohu prozradit," řekl Pavel Šulc, který je podle svých slov připraven spolupracovat s policií, aby obvinění vyvrátil.

Policisté ve čtvrtek nejspíš zajímali o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a také nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun.

Generální ředitel dopravního podniku Wejnar přítomen nebyl, čerpá dovolenou. Nezávisle na vyšetřování končí. Od 1. května povede nově založenou společnost Jablonecká dopravní, která by měla od roku 2019 převzít zajištěné městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou.

„Smlouva s libereckým podnikem na zajištění dopravy v roce 2019 končí a dopravce nás informoval, že pak nebude schopen rozsah služeb zajistit," řekl již dříve náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS).

Liberecký dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví města Liberce, od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem sousední Jablonec nad Nisou. O situaci v podniku by mělo v tomto týdnu jednat mimořádně jeho představenstvo a také liberecké zastupitelstvo. „Budu chtít kompletně současné představenstvo odvolat a zvolit tam nepolitiky a odborníky, kteří budou zároveň manažeři společnosti," řekl v pátek primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Autoři

Štítky DPMLaJ, Liberec, dopravní podnik, policie, Pavel Šulc, dopravní společnost, předseda představenstva, Jablonec nad Nisou, Evropská unie, BusLine, Tibor Batthyány, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik nejspíš povede obviněný předseda představenstva Pavel Šulc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.