Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neveselý účet statistik dopravní nehodovosti. Je více nehod, mrtvých i zraněných

Během prvních čtyř měsíců letošního roku vyšetřovala Policie ČR celkově 31 621 dopravních nehod, při kterých zahynulo 132 osob (z toho 39 v lednu, 22 v únoru, 31 v březnu a 40 v dubnu). Dalších 569 bylo zraněno těžce a 6 678 lehce. Ve všech těchto ukazatelích byl zaznamenán meziroční nárůst. Vyšetřovaných nehod bylo o 378 více. Bohužel se o 11 zvýšil i počet jejich obětí. Narostly i počty zraněných, těch těžce o 14 a lehce o 453.

Do konce dubna zahynulo na českých silnicích celkem 64 cestujících v osobních automobilech (z toho bylo 50 řidičů a 13 spolujezdců) a dále pak 41 chodců. „Vinou samotných chodců přišlo o život 7 lidí, což je o 6 více než loni,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Dalších 13 obětí bylo z řad motocyklistů, 10 cyklistů, po 2 osobách jedoucích v autobusu a nákladním vozidle. O 12 více bylo mrtvých chodců, o 3 více osob jedoucích v osobních automobilech, o 2 se zvýšil počet usmrcených cyklistů a o 1 narostl počet obětí z řad řidičů autobusů.

Naopak výrazně se snížil počet mrtvých jedoucích v nákladních vozech (o 7). „Počet mrtvých motocyklistů byl sice stejný jako loni, ale během samotného dubna jich přišlo o život 11. Oproti loňskému dubnu to je více o 7 obětí. To současně znamená, že každý 4. usmrcený byl motocyklista,“ doplňuje Budský. Během dubna pak zahynulo dalších 14 cestujících v osobních vozidlech, 10 chodců, 4 cyklisté a 1 osoba v nákladním automobilu.

Alkohol u třinácti stovek nehod

Vinou řidičů motorových vozidel zahynulo 120 osob, další 5 mají na svědomí řidiči nemotorových vozidel a 7 pochybení na straně chodců. Podrobnější pohled na statistiky nehod ukázal, že zaviněním řidičů osobních automobilů zemřelo 96 lidí, dalších 10 pochybením šoférů nákladních vozidel a 2 zaviněním řidiče autobusu. Vinou cyklistů zahynulo 5 osob, stejně jako loni. Motocyklisté měli na svědomí 8 lidských životů, o 2 více než v roce 2017. Další 3 smrtelné případy šly na vrub řidičů, kteří od nehody ujeli. Těchto nehod sice bylo meziročně o 48 méně, ovšem loni v jejich důsledku nikdo nepřišel o život.

Alkohol asistoval u 1 291 dopravních nehod. To je o 206 případů více než loni. „Velmi znepokojivým zjištěním je, že o 133 vzrostl počet nehod, kdy kolovalo v krvi viníka 1,5 promile a více. Při nehodách s alkoholem zemřelo celkově 10 osob, o 1 více než loni. V 9 případech byla hladina alkoholu u viníka nad 1 promile,“ říká Budský. Alkohol ve spojení s drogami byl zjištěn u dalších 15 a drogy pak u 75 nehod. Ty se však naštěstí obešly bez obětí na životech.

Počet mrtvých se meziročně zvýšil v šesti krajích

V osmi krajích se počet obětí nehod zvýšil, v pěti snížil, na Karlovarsku vykázaly statistiky stejný počet mrtvých jako loni. Nejvíce mrtvých bylo ve Středočeském kraji (celkem 25), zde také došlo k největšímu nárůstu, a to o 10 případů. Dalších 14 lidí zahynulo v Moravskoslezském kraji (meziročně o 3 více), po 11 případech zaznamenaly statistiky v krajích Jihočeském, Plzeňském a Jihomoravském. Naopak nejméně lidí za první tři měsíce přišlo o život na Karlovarsku (3), Liberecku (4) a dále pak na Královéhradecku a Zlínsku (shodně po 6). Největším meziročním poklesem počtu usmrcených se mohou pochlubit v Jihomoravském kraji (snížení o 7).

Tisková zpráva | Foto Policie ČR

Štítky nehody, Policie ČR, Tým silniční bezpečnosti, havárie, Policie České republiky, Roman Budský, automobil, cyklista, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neveselý účet statistik dopravní nehodovosti. Je více nehod, mrtvých i zraněných  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.