Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce ulice České mládeže v Liberci začne v červenci. Čekají se velké kolony

Rekonstrukce ulice České mládeže, která je hlavní a prakticky jedinou přístupovou cestou do Průmyslové zóny Liberec - Jih od dálnice 35, začne v červenci. Hotova by měla být do poloviny října. Projekt za 38,5 milionu korun přinese nemalé dopravní komplikace, na příjezdu k zóně se budou kvůli dopravním omezením tvořit kolony.

„Opravu ale nelze odkládat,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). „Silnice je v takovém stavu, že by se mohlo stát, třeba za rok nebo za dva, že by musela být zcela uzavřena. Spoléhat se na to, že stihneme do této doby nové napojení průmyslové zóny, které plánujeme, nelze. Pokud vše dobře půjde, mohli bychom stavbu zahájit v roce 2021, na tento termín ale nemůžeme spoléhat," dodal Pieter.

Navíc podle něj v dalších letech plánuje Ředitelství silnic a dálnic opravy na průtahu městem a rekonstrukce ulice České mládeže by v takovém případě dopravu ještě víc zkomplikovala.

Denně tudy projede 17 tisíc aut

Po silnici k průmyslové zóně projede denně až 17 tisíc aut. Liberecký kraj původně plánoval pouze položení takzvaného tichého asfaltu, aby ulevil domům v okolí. Diagnostika ale ukázala, že je silnice v horším stavu, než se předpokládalo. „Podloží je ve špatném stavu a obě kruhové křižovatky také. Ta vrchní se bude muset doslova znova postavit," poznamenal Pieter.

Původně se omezení provozu odhadovalo jen na tři týdny, kvůli náročnější opravě budou ale třeba více než tři měsíce. „Dodavatel má 105 dní, za každý den navíc zaplatí penále 192 tisíc korun," dodal hejtmanův náměstek.

Firmy mají obavy

Z plánované rekonstrukce silnice mají obavy firmy v průmyslové zóně. „Předběžně jsme vyčíslili zvýšené náklady na dopravu zhruba na milion korun měsíčně," řekl již dříve Miroslav Frontz, ředitel libereckého závodu Magna Exteriors (Bohemia).

Jedna z cest pro nákladní dopravu povede totiž přes železniční přejezd v Pilínkově, přes který nemohou dlouhé kamiony s návěsem a přívěsem. Firma také diskutuje se zaměstnanci o tom, jak přeorganizovat směny, aby se vyhnuli čekání v dlouhých kolonách.

Liberecký kraj zároveň připravuje výstavbu nové přístupové komunikace do průmyslové zóny, která by v budoucnu měla ulici České mládeže odlehčit. I Liberec už dal trase zelenou změnou územního plánu. Stavba nevyžaduje podrobnější posouzení vlivu na životní prostředí EIA, proto kraj v únoru zahájil projekční přípravu. Zhruba 1,4 kilometru dlouhá silnice o šířce sedmi metrů přijde podle odhadů bez DPH na bezmála 182 milionů korun.

Autoři

Štítky rekonstrukce, silnice, České Mládeže, Liberecký kraj, Liberec, průmyslová zóna, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Magna Exteriors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce ulice České mládeže v Liberci začne v červenci. Čekají se velké kolony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.