Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Měří, nebo neměří? V Liberci se opět řeší radar před tunelem

Tohle téma se vrací v nepravidelných intervalech. Radar před libereckým tunelem má měřit a především posílat pokuty řidičům, kteří zde překračují rychlost. Podle informací Drbny tomu tak ale není, i když radar je na ostré měření připraven.

„Známému mého strýce přišla pokuta do datovky. Tři dny po tom, co tam jel.“ „Jel jsem sedmdesátkou a předjíždělo mě auto tak devadesátkou. A co se nestalo, radar ho vyfotil!“ To jsou jen dva příspěvky o radaru, které v posledních dnech plní sociální sítě a různá diskusní fóra.

Lidé jsou rozděleni, někteří tvrdí, že radar měří a chodí pokuty za překročení rychlosti, další to považují za hloupost. „Kdyby radar u tunelu měřil, dávno bych neměl papíry,“ je oblíbená věta těch, co měření nevěří.

Jak to tedy je, měří, nebo neměří? Měří, pokuty z něj ale do datovky, ani nikam jinak nechodí. Radar je propojen s proměnnou dopravní značkou. „Ta se aktivuje při překročení nejvyšší dovolené rychlosti 70 km/h před vjezdem do libereckého tunelu,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová, které komunikaci provozuje. Řidičům, kteří překročí rychlost se tak značka rozbliká a upozorní je, aby před tunelem zpomalili.

Podle Ledvinové ale radar je uzpůsoben pro kontrolní měření dopravní Policie ČR. „Překročení nejvyšší dovolené rychlosti je řešeno jako přestupek za porušení zákona č. 361/2000 Sbírky,“ dodává mluvčí.

Důležité je ale v tomto případě slůvko kontrolní. Znamená to, že radar policisté pro měření využívat mohou. „V tomto místě byl radar nainstalován z toho důvodu, že před tím tu docházelo k častým a někdy i velmi vážným dopravním nehodám,“ vysvětluje mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Radar, který rozsvítí proměnnou značku, tak má působit především jako prevence. „Místo ale sledujeme a situaci vyhodnocujeme. V případě potřeby samozřejmě měřit můžeme a budeme,“ varuje řidiče.

Autoři | Foto

Štítky tunel, Liberec, měření, radar, ŘSD, policie, Policie České republiky, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měří, nebo neměří? V Liberci se opět řeší radar před tunelem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.