Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Léto ve znamení uzavírek. Řidiče čekají komplikace v Liberci i dalších městech

V Libereckém kraji čekají v létě největší problémy řidiče v Liberci, kde se opravuje frekventovaná třída Dr. Milady Horákové či Švermova ulice. O prázdninách navíc dopravu ztíží oprava ulice České mládeže, která je hlavním přístupem do průmyslové zóny Jih. Potíže ale čekají řidiče i v České Lípě, Zákupech, Jilemnici, Turnově nebo na cestě z České Lípy na Nový Bor. Po dvou letech by se měla naopak díky nové silnici zrychlit cesta mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Na objížďky a kolony se musí v létě připravit obyvatelé i návštěvníci krajského města, kde se už teď pracuje na více než 20 místech. Už od poloviny května je v Liberci kvůli další etapě opravy uzavřena třída Dr. Milady Horákové, práce tam mají skončit až v polovině prosince.

Opravuje se také Švermova ulice, tam by ale mělo být hotovo už koncem července. Dopravu v této části města pak výrazně zkomplikuje od 1. července rekonstrukce ulice České mládeže, která je hlavní přístupovou komunikací do jižní průmyslové zóny. „Opravu nelze odkládat. Silnice je v takovém stavu, že by se mohlo stát, třeba za rok nebo za dva, že by musela být zcela uzavřena," řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Silnice, po níž denně projede až 17 tisíc automobilů, je krajskou silnicí a její oprava bude stát 38,5 milionu. Už dnes se na ní tvoří v době střídání směn v zóně dlouhé kolony, omezení provozu situaci ještě výrazně zhorší. „Dodavatel má 105 dní, za každý den navíc zaplatí penále 192 tisíc korun," dodal Pieter. Práce by měly skončit do poloviny října.

Komplikace ale čekají na motoristy i v nedalekém Turnově, kde se pracuje v Nádražní ulici. Akce je součástí opravy silnice II/610 z Turnova na hranici se Středočeským krajem. Od začátku dubna se pracuje v Jilemnici na opravě frekventované ulice Čsl. legií, která je součástí krajské silnice. Do poloviny září je pro dopravu uzavřena.

V Zákupech je kvůli rekonstrukci propustku pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice na Nové Zákupy. V nedalekém Jabloném v Podještědí je kvůli opravě silnice neprůjezdné centrum města.

Komplikace čekají řidiče i v České Lípě, kde opravují nájezdy na silnici první třídy 9, další omezení čeká na stejné silnici na cestě do Nového Boru.

Zrychlí se naopak zřejmě cesta mezi Jabloncem a Libercem. Už 1. června se totiž pro motoristy otevře nová silnice přes Kunratice. Výstavba zhruba 2,6 kilometru dlouhého úseku začala před dvěma lety. Původní silnici stavba zcela pro dopravu uzavřela, zhruba čtvrtina nové silnice je totiž v souběhu s tou původní. Do konce května by měl být dokončen úsek ke křižovatce s Lučanskou ulicí.

Zbylou část po okružní křižovatku v Lukášově budou stavbaři dokončovat za provozu. Kvůli tomu tam bude zatím snížena rychlost. Zcela hotovo má být v listopadu.

Autoři | Foto

Štítky uzavírka, silnice, doprava, léto, Liberecký kraj, Liberec, oprava, Česká Lípa, Milada Horáková, Turnov, Jablonec nad Nisou, Zákupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto ve znamení uzavírek. Řidiče čekají komplikace v Liberci i dalších městech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.