Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jablonec nesouhlasí se změnami v libereckém dopravním podniku. Bude se soudit

Jablonec považuje usnesení z poslední valné hromady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) o změně stanov za neplatné a obrátí se kvůli tomu na soud. Podá návrh na předběžné opatření, aby nebyl proveden zápis do obchodního rejstříku, současné podá žalobu, chce dosáhnout toho, aby bylo zmíněné usnesení prohlášeno za neplatné.

Valná hromada DPMLJ před týdnem schválila změnu stanov, jejímž smyslem je jiné řízení podniku. Dopravní podnik by měl přejít na takzvaný německý model, kdy v představenstvu jsou manažeři a politici jen v dozorčí radě.

Jablonec, který má ve firmě výrazně menšinový podíl, od počátku s touto změnou nesouhlasil, podle primátora města Petra Beitla s tím ale podání žaloby nesouvisí.

Liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) krok Jablonce vnímá jako součást jejich odmítavého stanoviska ke změně stanov. „Námitky Jablonce chápu. Je nepříjemné přijít o dvě funkce v orgánech společností, ale znovu opakuji, kromě těch dvou míst se nic pro Jablonec nezmění," uvedl.

Rozpor se zákonem

Jablonecký primátor poukázal na to, že při svolání valné hromady, zejména v pozvánce, byly vady, jež jsou v rozporu se zákonem o obchodních korporacích. V pozvánce podle něj například chyběla jména navrhovaných členů dozorčí rady. „Může se zdát, že je to absolutní detail, ale pokud je chyba zjevná, dá se to v budoucnu použít z jakékoliv strany," uvedl jablonecký primátor Petr Beitl.

Podáním žaloby tak chce Jablonec podle něj zabránit tomu, aby v budoucnu nebyla rozhodnutí nového představenstva jakkoliv zpochybněna. „V okamžiku, že soud rozhodne, že bylo vše v pořádku, pak já říkám jedeme dál a mám jistotu, že vše, co do budoucna budeme dělat, je v pořádku," dodal.

Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, sousední Jablonec je menšinovým vlastníkem s 0,38 procenta akcií, ostatní akcie, tedy drtivou většinu má Liberec. Změnou stanov by se měl počet členů představenstva snížil z devíti na tři. Nově by mělo být složené z nepolitiků Martina Pabišky, Michala Zdeňka a Václava Sosny.

Výběr představenstva kritizuje opozice

Způsob jejích výběru část liberecké opozice kritizovala, poukazovala na to, že se nekonalo klasické výběrové řízení. Vedení Liberce představenstvo vybralo z několika vytipovaných kandidátů.

Na dnešním jednání libereckého zastupitelstva také opozice kritizovala výši odměn a případné odstupné. Měsíční odměna za výkon funkce pro dva členy představenstva bude 150 tisíc korun a pro třetího 50 tisíc. Pokud by byli odvolaní v prvním roce funkce, náleželo by jim odstupné ve výši 12 platů. Od druhého roku by se podle libereckého primátora přešlo na klasické podmínky s dvouměsíčním odstupným. Batthyány výši odměn a odstupné v prvním roce funkce obhajoval složitostí při hledání manažerů na trhu práce.

Autoři | Foto

Štítky Jablonec, dopravní společnost, Liberec, žaloba, valná hromada, Petr Beitl, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nesouhlasí se změnami v libereckém dopravním podniku. Bude se soudit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.