Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Nová silnice otevřela. Cesta mezi Libercem a Jabloncem se zkrátí na minuty

Dlouhé roky se o kvalitním spojení do Jablonce mluvilo, poslední dva roky se konečně stavělo. A dnes se otevírá. Silnice mezi Libercem a Jabloncem je opravdu hotová a cestování mezi oběma městy se nyní zkrátilo na pouhé minuty.

Nový dva a půl kilometru dlouhý úsek silnice mezi Lukášovem a Kunraticemi nahradil starou cestu plnou zatáček. „Stavba odkryla i dlážděnou cestu, po které snad kdysi jezdily i formanské vozy. Jsem rád, že obě města nyní mají nové spojení,“ řekl primátor Jablonce Petr Beitl.

Silnice je ale zatím v režimu předčasného užívání a je tu snížená rychlost na padesát kilometrů v hodině. V prosinci pak odstartuje roční zkušební provoz. „Maximální povolená rychlost tu pak bude devadesát a v části silnice sedmdesát kilometrů v hodině,“ dodal Vlastimil Malý z Dopravního inspektorátu liberecké policie.

Cesta mezi oběma městy se tak zkrátí na minimum. Už teď i při snížené rychlosti trvá cesta od sjezdu z libereckého průtahu na konec nové silnice v Lukášově na kruhový objezd zhruba šest minut.

Stavba trvala přes dva roky, během ní bylo odtěženo asi 260 tisíc kubíků zeminy a horniny. O nové silnici mezi městy se přitom mluví od roku 1990, otevřena tak je po osmadvaceti letech. Její stavba trvala dva roky a tři měsíce a vyšla na více než 300 milionů korun.

Výrazně se zkrátí cesta i pro autobusy. Po nové silnici bude jezdit linka 141, která spojuje jablonecké části Rýnovice, Mšeno a Jablonecké Paseky s Libercem, ale také vybrané spoje dálkových linek, které jsou vedeny přes Mšeno a Rýnovice.

„Nové trasování po sil. I/14 umožní urychlit i autobusovou dopravu, autobusy budou rychlejší i ve srovnání se stavem před uzavírkou,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy.

Autoři | Foto

Štítky silnice, Liberec, Jablonec, spojení, Petr Beitl, Lukášov, Kunratice, Marek Pieter, Mšeno, Rýnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dvořák

Novou silnici do Jablonce jsem vyzkoušel a byl jsem příjemně překvapený jak se zkrátila cesta. O přínosu zvýšení bezpečnosti ani nemluvě. Silnice je udělaná skvěle. Za mě jednoznačný vítěz "Projekt roku"...

Pátek, 8. června 2018, 06:17Odpovědět

FOTO, VIDEO: Nová silnice otevřela. Cesta mezi Libercem a Jabloncem se zkrátí na minuty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.