Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úpravy na silnici 13 ve Frýdlantu zvýší bezpečnost chodců

Úpravy na hlavní silnici 13 ve Frýdlantu na Liberecku zvýší bezpečnost chodců. Bezpečnější by měly být také dvě křižovatky v Dětřichovské ulici na výjezdu z města. Silnice je frekventovaným tahem do Polska, v poslední době na ní přibývá dopravních nehod, vedení Frýdlantu proto spolu s policií a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) jedná o úpravách, které by zvýšily bezpečnost provozu.

Jednání vyvolal starosta Dan Ramzer (ODS) poté, co byl na přechodu silnice u restaurace Beseda na nábřeží před několika dny sražen chodec.

„Dlouhodobě víme, že tento přechod je rizikový, proto se snažíme najít řešení, jak ho udělat bezpečnější," řekl starosta.

Zástupci policie a ŘSD na jednání přinesli hotový návrh technického řešení, úpravy by se mohly udělat už o prázdninách. „Počítáme s upravením vodorovného i svislého dopravního značení. Na vozovku před přechod pro chodce bude aplikován speciální zbrzďující nástřik, počítáme zde také s takzvanou optickou brzdou, což je vodorovné dopravní značení, které opticky a případně i akusticky vede řidiče ke snížení rychlosti vozidla," doplnil Vlastimil Malý z dopravního inspektorátu liberecké policie.

Jednalo se také o zvýšení bezpečnosti na dvou křižovatkách v Dětřichovské ulici při výjezdu z Frýdlantu směrem na Liberec. ŘSD nechá posoudit bezpečnost křižovatek a připravit návrh opatření. „Předběžně si myslím, že by tam mohlo dojít například ke snížení rychlosti na 70 km/h, případně k odstranění překážek v rozhledových polích křižovatek," doplnil Josef Vrba z liberecké správy ŘSD.

Připravují se také úpravy u křižovatky ve směru na Habartice, kde jsou dvě autobusové zastávky. Vedení radnice chce do budoucna jednat také o řešení křižovatky ulic Fügnerova, Hejnická a Nádražní. „Doprava tu výrazně zhoustla a především v době dopravní špičky je složité přes silnici 13 na této křižovatce projet. Bude tak na dalším zvážení a posouzení, zda by zde bylo řešením zřízení světelné křižovatky. Nicméně tomu musí předcházet podrobné výpočty a propočty, zda je to reálné," dodal místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Frýdlant, silnice, chodci, bezpečnost, Ředitelství silnic a dálnic, policie, Polsko, Liberecký kraj, ODS, Dan Ramzer, Jiří Stodůlka, Josef Vrba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravy na silnici 13 ve Frýdlantu zvýší bezpečnost chodců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.