Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Korupční kauza ohrozila získání stamilionových dotací na stavbu tratě do Jablonce i nákup autobusů

V libereckém dopravním podniku začalo pracovat nové představenstvo. Nově je pouze tříčlenné, nikoliv devítičlenné. Podle slov jeho předsedy Michala Zdeňka je nejprve nutné zachránit dotace na stavbu a modernizaci tratě do Jablonce a také na nákup nových autobusů a tramvají. Dohromady jde o zhruba devět set milionů korun.

První změna v řízení dopravního podniku je vidět hned. Místo dříve devítičlenného představenstva jsou v něm jen tři lidé. A nejde o politiky, ale o manažery, kteří se v oboru financí a dopravy pohybují roky. „Nedělám politiku, politika mě nezajímá,“ říká předseda představenstva Michal Zdeněk, ekonom a expert na problematiku financí, makroekonomie a veřejného sektoru.

Nové představenstvo vlastně funguje teprve několik týdnů, řešit ale musí řadu komplikací. Tou největší je nejspíš problém s dotacemi, který nastal po návštěvě protikorupční policie v sídle podniku. „Dotační tituly jsou v ohrožení, snažíme se je obhájit a věřím, že se to povede,“ doplňuje Zdeněk.

Konkrétně jde o dva velké projekty, které se chystají. Tím prvním je modernizace a dostavba tramvajové trati do Jablonce, kde by DPMLaJ měl čerpat zhruba 800 milionů na dotacích a celková částka se má vyšplhat na více než miliardu. Chystá se také nákup nových autobusů a tramvají za více než sto milionů. I tento projekt je tedy v tuto chvíli ohrožen.

Představenstvo chce také stabilizovat situaci a postupně dopravní podnik rozšiřovat a zkvalitňovat. „Nikdo z nás nemá ambice redukovat, rozštěpovat nebo zeštíhlovat. Spíš naopak,“ potvrzuje místopředseda představenstva Martin Pabiška. Ten se ostatně do DPMLaJ vrací, před lety tu pracoval jako dispečer provovu. „Brigádně jsem jezdil s autobusem i tramvají. Vždycky chci provoz, ve kterém pracuji, poznat detailně,“ dodává.

Aktuálně v dopravním podniku pracuje necelých čtyři sta zaměstnanců a měli by přibýt noví. „Situace na trhu je specifická. Firmu chceme rozvíjet a nové zaměstnance potřebujeme. Není ale lehké je získat,“ dodává předseda představenstva.

Autoři | Foto

Štítky DPMLaJ, Liberec, dopravní podnik, představenstvo, Jablonec, dotace, dopravní společnost, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Korupční kauza ohrozila získání stamilionových dotací na stavbu tratě do Jablonce i nákup autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.