Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Učitelé autoškol zdokonalovali své dovednosti v rámci preventivního projektu Učme se přežít

Projekt „Učme se přežít“ zaměřený na prevenci vzniku nehod motocyklistů se narodil již v roce 2010. Do konce loňského roku se uskutečnilo 60 jednodenních kurzů, jichž se zúčastnily zhruba 3 tisícovky motocyklistů z celé ČR. Projekt pokračuje i v letošním roce. Účastníci nehradí žádný poplatek. Vše je totiž plně v režii Libereckého kraje.

Už třetí rok za sebou byl jeden z kurzů určen výhradně pro učitele autoškol. Uskutečnil se v pátek 22. června na autodromu v Sosnové. Nicméně na třicet účastníků se sjelo již během čtvrtečního odpoledne. Byl pro ně totiž připraven seminář poskytující širokou škálu informací ohledně statistik nehodovosti jezdců v jedné stopě v České republice i státech EU28 i o efektivních metodách přípravy budoucích motocyklistů.

Detailně bylo diskutováno o příčinách závažných nehod motorkářů i o prevenci jejich vzniku. Učitelé autoškol se také dozvěděli, jak se učí a zkoušejí noví motocyklisté v okolních zemích. Řeč přišla i na současné pojetí přípravy a závěrečné řidičské zkoušky v ČR. Přednášeli předseda i místopředseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný a Aleš Horčička, dále Jiří Novotný, člen výkonné rady Asociace autoškol ČR, za Tým silniční bezpečnosti pak Roman Budský a šéfinstruktor projektu „Učme se přežít“ Vladimír Mašek.

Se zkušenostmi z každodenní práce dopravních policistů seznámil přítomné autoškoláky i vedoucí dopravního inspektorátu Policie České republiky v České Lípě Martin Markl. Učitelé tak měli jedinečnou možnost prodiskutovat s uvedenými odborníky aktuální otázky přípravy budoucích řidičů a také si navzájem vyměnit zkušenosti. Přece jen je užitečné dozvědět se od kolegů z jiných autoškol, jaké výukové a výcvikové metody se jim osvědčují, jaké používají učební pomůcky apod.

Celodenní páteční kurz proběhl pod taktovkou zkušených instruktorů bezpečné jízdy. V teoretické části se učitelé autoškol podrobně seznámili se správnou technikou jízdy na motocyklu, zásadami správného chování při dopravní nehodě a efektivním poskytováním první pomoci. Nechyběla ani pasáž zaměřená na dopravní psychologii.

V navazující praktické části bylo procvičováno především brzdění v různých rychlostech a v náklonu. „Schopnost správně brzdit je naprostý základ bezpečné jízdy. Každý motocyklista se musí s příslušnými zásadami důkladně seznámit po teoretické stránce a následně pak vše dokonale prakticky natrénovat na bezpečném polygonu,“ říká Vladimír Mašek, šéfinstruktor programu Učme se přežít.

Nacvičováno bylo ovšem i velmi důležité vedení pohledu, jízda v nestabilním režimu, došlo i na plynulé přenášení těžiště, průjezd zatáčkou, výhybný manévr apod. Instruktoři se se svými kolegy z autoškol podělili o celou řadu užitečných fines potřebných k ovládání jejich konkrétního stroje, ať se jednalo o silniční enduro, chopper či supersport.

„Učitelé autoškol, kteří si v rámci kurzu teoreticky i prakticky zopakovali pokročilé zásady bezpečné jízdy v jedné stopě, napomohou nastavit vyšší laťku přípravy budoucích řidičů v desítkách autoškol v rámci celé České republiky. Ve spojení s nově nastaveným modelem přípravy nových motocyklistů to dozajista významně přispěje ke snižování nehodovosti začínajících jezdců v jedné stopě,“ uzavírá Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Tisková zpráva

Štítky učme se přežít, Tým silniční bezpečnosti, instruktor, autoškola, projekt, Česko, Liberecký kraj, Roman Budský, Jiří Novotný, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé autoškol zdokonalovali své dovednosti v rámci preventivního projektu Učme se přežít  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.