Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak ulehčit Šalďáku? Město chce prodloužit Pastýřskou až k bazénu

Denně projede Šaldovým náměstím přes dvacet tisíc aut. Centrum města tak trpí nepřiměřenou dopravou, místo, aby se zklidnilo. To má vyřešit projekt, o kterém se mluví dlouhé roky. Politici chtějí prodloužení Pastýřské ulice. Takzvaná Nová Pastýřská by se mohla stát částí vnitřního městského okruhu.

Silnice je zakreslená už v původním územním plánu, v novém figuruje taky. „Nová Pastýřská je součástí nové dopravní koncepce města. Odvedla by zásadní množství aut z centra města, které chceme postupně zklidňovat,“ vysvětlil tvůrce nového územního plánu Jiří Plašil.

Nová silnice by pak dotvořila vnitřní městský okruh. „Ten teď prakticky neexistuje. Pokud by se nová silnice postavila, auta by pak mohla dál na Husovku a nemusela by zajíždět do centra,“ dodal s tím, že výrazného zklidněná by se dočkala i Rumjancevova ulice.

Půjde ale o rušnou silnici, dopravní modely počítají s průjezdem asi 15 tisíc aut denně. Aktuálně se řeší napojení na Tržním náměstí. „Snad bych tomu ani neříkal náměstí, je to velké asfaltové parkoviště. Nová silnice by mohla paradoxně pomoci, vedla by jen jeho částí, zbytek náměstí by se mohl upravit,“ doplnil Plašil.

Zcela jasné není ani napojení na druhé straně, tedy křižovatka se Sokolskou ulicí, tady je v plánu buď světelná křižovatka, nebo kruhový objezd.

Stavba silnice by měla vyjít na zhruba 60 milionů korun. Radnice už má k dispozici studii a měla by se začít zpracovávat projektová studie.

Otázka je, kde město vezme peníze. V rozpočtovém návrhu na příští roky, který ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo, na stavbu peníze připravené nejsou.

Autoři | Foto

Štítky Pastýřská, silnice, Liberec, bazén, centrum města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak ulehčit Šalďáku? Město chce prodloužit Pastýřskou až k bazénu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.