Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veřejná soutěž na nákup akcií? Kraj se bude bránit u soudu

Liberecký kraj podá správní žalobu kvůli plánovanému nákupu akcií dopravní společnosti ČSAD Liberec. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že kraj musí na nákup akcií vypsat veřejnou soutěž a své rozhodnutí teď potvrdil. Podle vedení kraje ale nejsou akcie věc, kterou lze koupit v libovolném množství od různých dodavatelů.

„My se domníváme, že akcie nejsou věc, a proto podáváme správní žalobu k soudu, který by měl rozhodnout, která ze stran má v tomto sporu pravdu," řekl hejtman Martin Půta.

„Když si chcete koupit akcie určité firmy, tak na druhé straně máte nějaké konkrétní vlastníky. My jsme loni oslovili všechny tři hlavní dopravce v kraji s nabídkou jednání o odkupu majetkových podílů (ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa, BusLine) s cílem získat kontrolu nad těmito firmami a také nad penězi, které kraj na veřejnou autobusovou dopravu vynakládá," dodal. Letos za ni kraj dá 330 milionů korun.

Liberecký kraj se proto loni rozhodl pro vytvoření vlastního dopravce. Jako nejjednodušší a nejlevnější variantu doporučili odborníci nákup akcií existující firmy. Nejdál se dostala právě jednání s ČSAD Liberec. Kraj chtěl za 14,353 milionu korun odkoupit 86 procent akcií od majoritního vlastníka. Dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat, protože dopravce je na pokraji insolvence.

Dohodu schválili krajští radní i valná hromada dopravce, nakonec ale ke koupi nedošlo. Záměr napadla u ÚOHS konkurenční společnost BusLine kvůli údajnému obcházení zákona o veřejných zakázkách. Úřad nejprve pochybení neshledal, pak jí ale dal za pravdu. Nějaké akcie ČSAD Liberec ale Liberecký kraj zřejmě získá darem.

Liberecká automobilová doprava (LIAD), která je majoritním vlastníkem dopravce, nabídla v březnu kraji darem 200 akcií v nominální hodnotě 20 tisíc korun. Jde o zlomek z balíku 76380 akcií, které ve firmě vlastní. „To budeme projednávat na srpnovém zastupitelstvu, protože úřad (ÚOHS) se rozhodl, že v tom nevidí žádný problém a nebude zahajovat správní řízení," řekl hejtman.

Kraj už také kvůli zablokování nákupu akcií rozhodl o založení vlastní společnosti Autobusy LK takříkajíc na zelené louce. Pokud bude chtít od 1. ledna 2020 zajišťovat alespoň část dopravy vlastní firmou, bude do ní muset podle odhadů investovat zhruba 120 milionů korun.

Veřejnou autobusovou dopravu v Libereckém kraji neprověřuje jen ÚOHS. Vyšetřovatelé z národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v dubnu na krajském úřadu, v ČSAD Liberec a také v poradenské firmě NEXIA AP. Vyžádali si materiály, které souvisely se zajištěním dopravní obslužnosti v oblasti Sever. Zahrnuje Liberecko a Frýdlantsko a na základě příkazní smlouvy ji zajišťuje právě ČSAD Liberec. Policie se zajímala také o dokumenty, které se vztahují právě k záměru kraje koupit akcie dopravce a záměru na zřízení vlastního dopravce. Obviněn ale nikdo nebyl.

Autoři | Foto

Štítky ČSAD, ÚOHS, Liberecký kraj, doprava, autobusy, akcie, soud, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČSAD Liberec, BusLine, Martin Půta, ČSAD Česká Lípa, lycée international Alexandre-Dumas, NEXIA AP a.s., veřejná soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejná soutěž na nákup akcií? Kraj se bude bránit u soudu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.