Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Při rekonstrukci silnice u Sokoláku našli zbytky tramvajové tratě. Vedla do Růžodolu

Oprava silnice U Křížového kostela mezi Sokolovským a Malým náměstím přinesla zajímavý nález. Dělníci provádějící výkop totiž narazili na zbytky tramvajové tratě, která tu v minulosti vedla – vykopali několik dřevěných trámů.

Rekonstrukce ulice začala 16. července a komplikace způsobuje především řidičům. Teď však přinesla objev zajímavý pro fanoušky tramvajové dopravy a také ty, které zajímá liberecká historie. Dělníci totiž pod silnicí našli zbytky tramvajové tratě, která tu v minulosti kolem radnice a Sokolovské náměstí vedla do Růžodolu.

Na unikátní nález upozornila skupina nadšenců Boveraclub, která se právě tramvajemi zabývá. Nyní rekonstruovanou silnicí tramvaje jezdily od 9. listopadu 1904 až do 31. října 1960.

Úzká silnička dodnes straší řidiče, kteří se tu mnohdy jen těsně vyhýbají. A problém to byl i v minulosti, od třicátých let provoz tramvaje řídila signalizace, která se spínala jízdou tramvaje po trolejových kontaktech. „Byla to vlastně první světelná preference tramvajového provozu ve městě,“ vysvětluje Boveraclub na svém facebooku.

Koleje poté zmizely, tramvajovou trať už tak dnes připomíná jen několik malých náznaků – takzvané ružice, neboli trolejové úchyty na některých domech a také bývalá čekárna na Letce z roku 1955, z níž se pak stala trafika.

Autoři | Foto Boveraclub

Štítky tramvaj, Růžodol, rekonstrukce, doprava, silnice, tramvajová dráha, Malé náměstí, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Při rekonstrukci silnice u Sokoláku našli zbytky tramvajové tratě. Vedla do Růžodolu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.