Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zkolabuje v Liberci hromadná doprava? Busline vypověděl smlouvu s dopravním podnikem

V libereckém dopravním podniku se v posledních týdnech dějí věci. Po korupční kauze a nástupu nového představenstva přišel další rozruch. Společnost Busline, která v Liberci zajišťuje zhruba čtyřicet procent spojů, totiž dala dopravnímu podniku výpověď. Důvod? Nezaplacená faktura na několik desítek milionů korun. S informací jako první přišel server Seznam zprávy.

Nyní probíhají intenzivní jednání všech stran, pokud se nedohodnou, autobusy Busline v Liberci přestanou jezdit za půl roku. 

Rozbuškou pro vypovězení smlouvy byl okamžik, kdy liberecký dopravní podnik odmítl zaplatit fakturu na několik desítek milionů korun. Seznamu to potvrdil liberecký primátor. „Dalo se čekat, že BusLine bude používat takovéto nátlakové metody,“ řekl Tibor Batthyány.

Ten chce celou situaci řešit s představenstvem dopravního podniku až v pondělí, nyní je totiž na dovolené.

Samotný Busline zatím situaci nijak výrazně nekomentuje. „Důvod výpovědi byl společnosti Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou sdělen v textu výpovědi," řekla jen mluvčí společnosti Nikola Bradíková, podle které víc nechce říct i s ohledem na dlouholetý obchodní vztah obou subjektů.

Pro Liberec by ale případný konec s Buslinem byl kritický, přišel by o dvě pětiny svých spojů a z vlastních zdrojů by je jen těžko nahrazoval.

V DPMLaJ je většinovým vlastníkem právě Liberec, část akcií má i sousední Jablonec. Dopravní podnik pak zajišťuje dopravu v obou městech a také tramvajové spojení. 

V dubnu v sídle podniku zasahovala policie, která zatkla několik lidí včetně tehdejšího ředitele Wejnara. Liberec poté prosadil změny v řízení podniku a dosazení nového představenstva, nyní jen tříčlenného.

Autoři | Foto

Štítky BusLine, DPMLaJ, dopravní podnik, výpověď, autobusy, dopravní společnost, Liberec, Tibor Batthyány, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkolabuje v Liberci hromadná doprava? Busline vypověděl smlouvu s dopravním podnikem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.